Специалист огласи причината за взрива на газстанция, който уби жена |

Опит за зареждане на метан в бутилка за пропан бутан – това е версията на газстанцията за фаталния взрив на автомобил в Добрич, при който загина жена. Управителят на пункт за ГТП Румен Хаджиев посочи пред bTV, че бутилките за пропан бутан издържат налягане до 30 атмосфери, а тази за метан – на повече от 300 атмосфери.

„В такава малка бутилка не може да се вкара високо налягане на газ, защото това ще се пръсне, няма как да издържи. При зареждане – накрайниците са различни” , допълни експертът.

Последни новини за пострадалата при взрива на бензиностанция

Хаджиев обясни, че няма как двете вещества да бъдат объркани, защото бутилките изглеждат по различен начин. При грешка – се напукват тръбите и бутилката, а взривът е моментален.

Хаджиев уточни, че у нас шофьорите често сами си зареждат газ, въпреки че е забранено. „След като се направи монтаж на газова уредба, се издава протокол, с който се отива в оторизирани пунктове за ГТП, където се извършва преглед и се издава протокол”, допълни експертът.

От бензиностанцията в Добрич с първи думи след фаталния инцидент с газова бутилка

Според Хаджиев, съществува порочна практика да се монтират газови системи, без те да се декларират пред регулаторните органи. Той допълни, че трябва контролът да се завиши, за да се избегнат подобни инциденти.

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"