Рокади в карнобатската прокуратура |

Районната прокуратура в Карнобат има нов началник. Причината е, че досегашният шеф Мирослав Илиев най-сетне успя да заеме отдавна желана от него длъжност в Специализираната прокуратура.

Според официално съобщение от Висшия съдебен съвет (ВСС) той бил „повишен“ и встъпил на работа там на 26 юли, съобщава „Флагман“.

За районен прокурор на Карнобат временно е назначена Щилияна Петкова.

Тя обаче не се е кандидатирала в обявения от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет конкурс.

Той е обнародван в Държавен вестник на 9 август.

В едномесечния срок, в който може да се кандидатства, документи е подал само районният прокурор на Котел – 48-годишният Александър Добрев.

Той е завършил средното си образование в Сливен, а в началото на 90-те години е бил отговорник по охрана към частна фирма, става ясно от приложената автобиография.

Работил е като съдия-изпълнител в Сливен, също и като следовател и прокурор в Търговище. От 2017 г. е районен прокурор на Котел.

През последните три години г-н Добрев е купувал масово земеделски земи, ниви и пасища в Сливенско, се вижда пък от имотната му декларация.

В концепцията си Александър Добрев дава позитивна оценка на състоянието на РП-Карнобат, като посочва и че в нея има добър „психо климат”. Според него обаче е налице обективен проблем – че „през последните години прокуратурата работи при реално незапълнен щат, което води до натоварване на останалите колеги“.

Недостатъчен бил и броят на разследащите полицаи в Карнобат, но и в Сунгурларе, който също е отговорен район на карнобатската прокуратура.

От концепцията на Александър Добрев става ясно, че той ще заложи на приемствеността и няма намерение да прави сериозни промени.

„Ще се постарая да запазя и доразвия изградените добри отношения в колектива на РП-Карнобат“, заявява още Добрев.

Следващият етап от процедурата е Комисията по атестирането и конкурсите към Прокурорска колегия на ВСС да се произнесе по допустимостта на кандидатурата. После ще може да се излагат становища и въпроси по отношение на Александър Добрев.

Процедурата трябва да завърши със събеседване и гласуване в Прокурорската колегия, която следва да одобри или отхвърли кандидатурата на Добрев. Това може да стане и след няколко месеца.

Дотогава звеното в Карнобат временно ще се ръководи от Щилияна Петкова.

В края на юли ВСС окончателно одобри окрупняването на няколко районни прокуратури в Бургаска област. Процесът обаче не стигна до Карнобат и звеното там ще продължи да действа обособено.

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"