Шокиращ разказ за ужаса, при който 8 души спасяваха удавник в Обзор |

Излязоха нови подробности около вчерашния инцидент, при който Обзор бе на косъм от нова трагедия, след като безпомощен пред мъртвото вълнение около 40-годишен мъж вдигна на крак спасителите от всички постове на Южния плаж.

Осем герои извадиха 40-годишния Николай от лапите на мъртвото течение при изключително сложна и тежка операция, пише Флагман.бг.

Един от мъжете, които показаха свръхсила и се пребориха със стихията, е опитният спасител Валентин Ташев. Той разказа с подробности за изключително трудното спасяване на давещия се Николай Николов.

Мъжът е невредим благодарение на адекватната намеса на лайфгардовете по време на инцидента, станал около 11 часа на 31 август в морето на Южния плаж в Обзор.

„Спасяването беше изключително трудно и се изискваше много професионален подход. Тази година не сме имали толкова тежка операция. По радиостанцията извикахме лекар на плажа и дежурните от съседните постове. Вълнението и близостта на скалите изключваха използването на лодка или джет и всичко зависеше от силата и умението ни във водата да пресрещнем бедстващия човек и да го изведем безопасно“, разказа той.

„Морето буквално беше хванало в капан момчето. Вълнението беше 4 бала и имаше огромни вълни. Освен това той се беше надценил и плуваше в района на скалите в самия край на ивицата. Морето винаги е по-силно, всичко зависеше само от нас, от собствената ни сила, нямаше как да влезем с плавателен съд“, добавя Валентин.

„Колегите поставиха на първо място безопасността, като съсредоточиха наличните хора в зоната на инцидента, за да не оставят никого неосигурен и така предотвратиха евентуално настъпване на допълнителни усложнения с намиращ се във водата спасител. Когато условията не позволяват използването на плавателни средства, всичко зависи от хората във водата и тяхната способност за екипна работа“, каза още той.

„Опънахме въже и четирима от нас влязоха навътре, а останалите четирима ги осигуряваха от брега. Борбата с мъртвото течение трая дълго, мъжът беше омаломощен, но за щастие го извадихме навреме. Ние рискуваме много често живота си, но това ни е работата. Само за няколко минути обезсиленият плувец бе изнесен на брега и след преглед от пристигналия лекар бе освободен за домашно лечение”, добави мъжът.

„Хората на плажа често не спазват сигнализацията, влизат във водата сами, с деца или с надуваеми плажни пособия. Не по-малка опасност представляват „опитните“ плувци, които искат да се представят пред познатите си“, коментира още Валентин.

„Надценяването на собствените възможности е първата предпоставка за произшествие“, допълва той. „Радвам се, че създадената организация и екипната работа ни позволи да приключим сложната ситуация по най-благоприятния начин“, добави той.

Днес целунатият от Бога Николай не може да намери думи, с които да благодари на спасителите, които запазиха живота му. Той признава, че голяма част от вината е негова, тъй като е влязъл много навътре в морето, на опасно място, въпреки големите вълни и червения флаг.

Николай е категоричен, че повече няма да се прави на по-силен от водната стихия и ще мисли за себе си и за своите близки, които са преживели истински шок по време на инцидента.

В края на август със смяната на летния сезон и появата на мъртво вълнение зачестяват инцидентите по българските плажове, а броят на удавените заради мъртво течение вече е над 20. Често тези инциденти завършват фатално, отнемайки живот на курортисти, а понякога и на спасители.

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"