Незапомнено бедствие! От НАСА алармират: Целият свят е в пламъци!

В Централна Африка са възникнали три пъти повече пожари в сравнение с Амазония, показват сателитни снимки на американската космическа станция НАСА.

Най-засегнати са Ангола и Конго, но вниманието на света е насочено към екологичната криза в Амазония.

Когато огнената стихия в Амазония бъде овладяна, бързо ще пренасочим вниманието си към следващата политическа или икономическа гореща тема, като пропуснем шанса да си вземем поуки от случилото се, коментира Робърт Наси, генерален директор на Международния център за изследване на горите, цитиран от Ройтерс.

Наси предупреждава, че и Индонезия е заплашена от пожари, тъй като тази година се очаква сухият сезон да бъде по-дълъг.

Там вече има редица огнени огнища в торфените блата. И в Бореалския регион тази година горите също изгарят с тревожни темпове, пише Нюз.бг.

Въпреки че пожарите са част от естествен природен цикъл, мащабите на унищожението, което сега наблюдаваме в Амазония, Африка и в други части на света, изобщо не могат да се приемат за нещо нормално. Трябва да обърнем повече внимание на превенцията. Трябва да сме по-безкомпромисни към безхаберието и умишлената безстопанственост, които проявяваме, алармира Наси.

От 1990 г. насам горската покривка е намаляла с площ, приблизително три пъти по-голяма от щата Калифорния. Това се дължи на много фактори – не само на пожари, но и на незаконна сеч, изсичане на горите с цел превръщането им в земеделски земи, най-вече заради насаждения със соя и палми. В тропиците най-застрашени са горите в Серадо, Бразилия.

В Международния център за изследване на горите проучваме различни начини, за да съхраним горското богатство на планетата. Установили сме, че намаляването на обезлесяването допринася за предотвратяване на пожарите. Ограничаването на незаконната сеч и поддържането на устойчиви практики в горското стопанство също играят важна роля. Отпускането на повече средства за локализиране и овладяване на пожарите на местно ниво, в малките населени райони, също би било добро решение. Превантивните мерки са по-важни от каквато и да е помощ, избухне ли пожарът.

Двете основни решения са незабавни действия за справяне с климатичните промени и инвестиции във възстановяването на горите. Климатичните промени заплашват да унищожат тропическите гори в света и това трябва да се има предвид, когато мислим политики за управление на горите.Възстановяването на вече обезлесени терени ще ни струва много повече в сравнение със средствата, които сега можем да вложим в предотвратяване на бедствието.

Ние разполагаме с много инструменти, за да защитим горското си богатство. Горите трябва да се превърнат във важна тема, когато обсъждаме климатичните промени, бъдещето на селското стопанство и икономическото развитие като цяло. В противен случай всяка година ще организираме акции по гасене на пожари, всяка година ще обявяваме дарителски кампании, докато един ден не се окаже, че вече няма какво да спасяваме, завършва коментара си Наси.

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"