Започна се: Немците с протести срещу нашите цигани, стигна се до кръв! |

Заради проблемите с новозаселилите се стотици цигани от България и Румъния, в германския град Хорн-Бад Майнберг в събота се проведоха демонстрация и контрадемонстрация, при които имаше и прояви на насилие. 

Една малка крайнодясна партия беше призовала към мълчалив протест, но успя да събере едва 16 участника. Срещу тях демонстрираха около 200 граждани, които скандираха „Нацистите вън!“.

При възникналите сблъсъци полицията употреби палки и лютив спрей, един човек пострада, а активист на крайнодесните беше временно задържан, пише в свой репортаж „Дойче Веле“.

Медиата не посочва изрично, че става въпрос за български и румънски цигани, но това се разбира от контектста на публикацията.

Германска медия: Писна ни, вече ни се повръща от цигани от България 

Хорн-Бад Майнберг е с население от 17 000 души и се намира в най-многолюдната германска провинция Северен Рейн-Вестфалия.

Тамошният представител в провинциалния парламент Денис Мелцер е изпратил неотдавна писмо до министър-председателя на Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет, в което се казва следното:

„Тук уседнаха около 700 заселници от Източна Европа, като повече от половината идват от България.

Гражданите и гражданките все по-често се оплакват от проблеми с интеграцията им, от замърсяване на обществените места, нарушаване на задължението да изпращат децата си на училище, кражби, агресия и открита проституция“.

Протестът се е провел на централния площад в Хорн-Бад Майнберг

Местният вестник „Липише Ландесцайтунг“ пише, че цигани от България и Румъния се заселват в градчето от три години насам.

„В резултат от това възникват големи проблеми, защото една част от новозаселилите се привличат внимание със своето лошо поведение.

На заседание на Общинския съвет през юли се събраха около 300 граждани, които упражниха сериозна критика.

Екшън в Гълъбово: Десетки цигани се трепят с ножове на сватба заради засукана танцьорка 

Стана дума за хулиганство, за масово задръстване с боклуци, за престъпност и нарушаване на образователните правила.“

Вестникът припомня, че в Хорн-Бад Майнберг вече е стартирал диалог с гражданите по този проблем:

„Обект на критики е най-вече откритата проституция на паркинга на един супермаркет.

Освен това полуголи жени безсрамно и разкрепостено предлагали услугите си от прозорците на жилищата.

Друга голяма тема е боклукът. Твърди се, че тези граждани понякога изхвърляли сметта си на частни парцели.“

Местните политици призовават проблемът с преселниците да се решава чрез диалог, а не чрез насъскване и подбуждане към омраза.

Безчинство в Ново Паничарево: Цигани заплашват полицаи, че ще ги изкормят 

Михаел Нипел, активист на една гражданска инициатива в Хорн, твърди, че крайнодесните просто използват натрупалите се проблеми с хората, пристигнали от Балканите, за да вдигат шум около себе си.

Неговият колега Дитмар Арвайлер също смята, че крайнодесните паразитират върху тревогите на местните хора, породени от проблемите с новозаселилите се.

Но който изпитва такива тревоги, трябва не да участва в мълчаливи протести, а да се включи в гражданския диалог, призовава Арвайлер.

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"