Напрежение! Зеленски пристигна в Берлин и скръцна със зъби на Москва |

Украинският президент Володимир Зеленски призова за твърдост в отношенията с Русия в интервю за в. „Билд“, публикувано преди пристигането му в Берлин за среща с канцлера Ангела Меркел, предаде ДПА.

Зеленски се обяви против продължаване на строежа на газопровода „Северен поток-2“, който да внася руски природен газ директно в Германия, и заяви, че този проект застрашава енергийната сигурност на Европа и Украйна.

Не трябва да се облекчават санкциите, които бяха наложени на Русия заради подкрепата ѝ за сепаратистите в Източна Украйна, заяви Зеленски и призова вместо това те да се затегнат.

„Позицията ми е проста и ясна. Санкциите са единственият начин да се освободи окупираният регион и да се възстанови нашата териториална цялост и суверенитет. Ако това не проработи, механизмът трябва да се разшири“, каза той.

Един месец след встъпването си в длъжност Зеленски ще се срещне с Меркел и с германския президент Франк-Валтер Щайнмайер на първото си посещение в Берлин като президент. В разговорите им вероятно ще се наблегне на усилията за съживяване на буксуващия мирен процес в Източна Украйна, в който ФРГ се опитва да посредничи заедно с Франция.

Зеленски вече посети Брюксел и Париж, откакто встъпи в длъжност.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"