Теменужка Петкова: Заявили сме ясно пред Европа, че ще продължим да разчитаме на въглища |

България е заявила ясно пред Европа, че и през следващите години ще продължи да разчита на енергията от въглищните си централи. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на осмата регионална енергийна конференция „Дневният ред на енергийното развитие на региона – приоритети, технологии, пазари“, цитирана от „Фокус“.
 

Петкова заяви, че спасяването и устойчивостта на големите енергийни инсталации е от особена важност. „Ще следваме прехода към декарбонизирана икономика, но той трябва да бъде плавен.

Само така ще можем да гарантираме устойчивост в сектора и икономиката“, подчерта тя.
 
По думите ѝ България е заявила ясно в Европа, че и през следващите години ще продължи да разчита на енергията от въглищните си централи.
 
„Това е гаранция за сигурност и гаранция за диверсификация. Имаме такъв ресурс за следващите 60 години. Тези централи, които са изградени в Маришкия басейн, могат да работят единствено и само с този тип въглища. Отделно от това над 1 млрд. лв. са вложени в последните 12 години от държавния ТЕЦ „Марица 2“ в серопочистващи устройства“, заяви Петкова и посочи, че същото са направили и другите централи.
 
„Всички се стремим да спазваме изискванията на ЕС в тази посока и смятам, че го правим успешно на този етап. Така че всички тези инвестиции, които са направени, са инвестиции в това да произвеждаме електрическа енергия в условия, които запазват живота на здравето и хората и са условия на конкурентоспособност“, коментира Петкова.
 
Тя обясни, че много от съседните на България държави не са в ЕС и използват такъв тип суровина. „И в един момент се получава така, че България, спазвайки условията на ЕС, се оказва, че става по-неконкурентоспособна от своите съседи, които нямат ангажимент да спазват такива условия. Така че ние смятаме, че трябва да се съобразяваме със спецификите на всяка една държава членка и да вървим плавно към този преход на икономиката към нейната декарбонизация“, обясни Петкова.

 

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"