Мария Габриел: Европа ще изгради устойчиво бъдеще, ако човекът управлява технологиите |

Пред над пет хиляди участници в конференция, посветена на доверието и социалните ефекти от цифровизацията, българският еврокомисар Мария Габриел очерта основните предизвикателства, пред които се изправя съвременният свят. В присъствието на най-големите немски компании, стартъпи, международни фирми, предприемачи и работодатели, тя представи постигнатото до момента в цифровата икономика и общество.

Българският еврокомисар обърна специално внимание на промените, които технологиите предизвикват, и необходимостта от съвместна работа на всички – институции, бизнес, академични среди, организации на гражданското общество, съобщиха от пресцентъра на Представителството на ЕК в България.

„Развитието на цифровата икономика предизвиква много промени в нашия живот.

Европейският подход е уникален, защото той е основан на нашите ценности. Поставянето на човека и неговите интереси на първо място е това, което ни отличава от останалите световни играчи. Технологиите трябва да носят полза на хората и фирмите, да създават нови възможности и бизнес модели“, заяви европейският комисар.

Мария Габриел представи голяма част от проектите, финансиращи развитието на технологиите в различни сектори на икономиката, като например земеделието, изследванията, енергетиката, блокчейн. Европейският комисар допълни, че в новата програма „Цифрова Европа“ са заложени над 9 милиарда евро за подкрепа на стратегическите приоритети на ЕС, като суперкомпютрите, кибер сигурността, високите цифрови умения, изкуствения интелект.

„През април представихме седемте етични насоки за развитието на изкуствения интелект. През юни ще започне пилотната фаза на тестването на тези принципи, така че всички компании и фирми, които ги ползват, да могат да споделят своя опит. Експертната група на високо равнище ще може да събере всички мнения и до края на годината да предложи нова версия. Ние трябва да работим и за постигането на международен консенсус по етичните насоки, за да гарантираме неговото успешно използване“, каза Мария Габриел.

Тя се спря и на развитието на Интернет на нещата, 5G технологиите, необходимостта от засилване на цифровите умения, цифровите иновационни хъбове. Специално внимание еврокомисарят обърна на рамката за сертифициране в областта на кибер сигурността, която ще влезе в сила през следващия месец.

„Доверието е ключът към успешното развитие на Европа като лидер в цифровата надпревара. Технологиите трябва да носят ползи на гражданите и компаниите. Само така можем да изградим една просперираща и приобщаваща Европа“, заключи българският еврокомисар.

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"