За какво се разбраха Помпео и Лавров след 3-часови преговори |

Външният министър на Русия Сергей Лавров и американският държавен секретар Майк Помпео са провели много „откровен и полезен” разговор. Това съобщи самият Лавров по време на съвместна пресконференция след срещата в Сочи, която продължи малко повече от 3 часа.
 
Двамата първи дипломати са обсъдили случващото се в Сирия, Украйна и Венецуела, въпроси, свързани с руско-американските отношения, ситуацията в КНДР, Афганистан, както и ядрената сделка с Иран.
 
По думите на Лавров, с американския си колега са се договорили  за възобновяване работата на двустранните канали за комуникация, които в последно време са били замразени.

„С Майк Помпео се обединихме около това, че трябва да се предприемат практически стъпки за коригиране на тази усложнена ситуация“, каза първият руски дипломат. По думите му, напрежението между САЩ и Русия влияе „негативно на общата ситуация в света”.
 
Държавния секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че Вашингтон желае да подобри двустранните отношения с Русия. „Искаме отношенията ни да се подобрят, за да можем да работим заедно и тези отношения да станат по-добри”, отбеляза той.
 
Помпео каза още, че американските власти продължават да оказват натиск над Техеран, за да може страната да предприеме всички необходими действия за намаляване на дестабилизацията. „Говорихме и за поведението на Иран”, отбеляза той.
 
Лавров от своя страна заяви, че по въпросите за ядрената програма на Иран между Русия и САЩ съществуват доста различия, но диалогът по тази тема дава надежда, че ще бъдат постигнати съвместни споразумения. „Диалогът със САЩ по Съвместния цялостен план за действие относно иранската ядрена програма ни позволява да се надяваме, че ще бъдат постигнати положителни договорености по този проблем”, каза Лавров след края на срещата.

Във връзка със случващото се във Венецуела Помпео заяви, че желанието на Вашингтон е нито една страна да не се намесва в ситуацията там. „Искаме народът на Венецуела сам да получи демокрацията си, сам да избере своя ръководител”, заяви американският държавен секретар. „За Венецуела имаме разногласия. САЩ и другите страни смятат, че е дошло време Мадуро да си отиде, за да може мъките на венецуелския народ да свършат. Надяваме се, че руската подкрепа на Мадуро ще свърши“, каза още Помпео. И добави, че въпреки разногласията по въпроса, САЩ и Русия ще продължат диалога по темата. 

Според Лавров пък заплахите по адрес на Николас Мадуро, които идват от страна на САЩ и на опозиционния лидер Хуан Гуайдо, нямат нищо общо с демокрацията. По думите му демокрация не може да бъде установена със сила. „Заплахите, които звучат от официалните представители на американската дипломация и от Хуан Гуайдо, който непрекъснато напомня за правото си на въоръжена намеса отвън, нямат нищо общо с демокрацията ”, категоричен бе той.   

Що се отнася до евентуална среща между президентите на двете страни, Лавров заяви, че Москва ще реагира позитивно на предложението за среща на форума на Г-20 в Осака, ако има такова. Той уточни, че засега САЩ не са предлагали официално такава среща да се проведе.

По време на брифинга държавният секретар на САЩ предупреди Русия да не се намесва в предстоящите през 2020 година в САЩ президентски избори. По думите му, ако Русия го направи, „това ще постави отношенията ни в дори по-лошо място“. И призова Москва „да демонстрира, че този вид дейности са част от миналото“.

 
 

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"