БЕДСТВИЕ НА БАЛКАНИТЕ: Наводнения и хаос заради гръмотевичните бури и проливните дъждове (СНИМКИ/ВИДЕО)

Гръмотевични бури, проливни дъждове и наводнения обхванаха голяма част от страните на Балканите, като предизвикаха сериозни проблеми в трафика и причиниха сериозни материални щети, за щастие без да взимат жертви. Метеоролозите от целия регион прогнозират силни валежи и през следващите два дни и предупредиха за опасност от излизането на редица реки от коритата им.

Изкоренени дървета, счупени клони по улиците и съборени покриви са част от картината, с която осъмнаха жителите на столицата на Хърватия – Загреб.

Движението на няколко места в хърватската столица бе прекъснато, не се движеха и автобусите по няколко линии.

Местни медии съобщиха, че в рамките на нощта пожарникарите са се отзовали на 150 сигнала, предава Фокус.

Полицията издаде предупреждение към гражданите да излизат от домовете си, ако не е наложително, и да избягват престоя на открито. „Поради силния вятър, който днес духа в Загреб и Загребския окръг, се препоръчва гражданите да не излизат навън, ако не е наложително. Това важи особено за деца и възрастни. Препоръчваме гражданите да използват обществения транспорт. Също така призоваваме гражданите да не пътуват до планинските райони“, се казва в изявлението.

Силни дъждове обхванаха северозападната част на Босна и Херцеговина, където реките преляха и предизвикаха наводнения в Приедор и Босненски Нови.

В Приедор бе съобщено за около 200 наводнени жилищни сгради заради преливането на река Пухарска, приток на Сана. Заради огромното количество дъжд, което падна в последното денонощие, преля и река Йошавска, в резултат на което е нарушено движението по един от главните пътища в района.

Дъждът започна да пада в следобедните часове на неделя, последван от гръмотевична буря. По данни на германско издание в Подкозарие край Баня Лука са паднали над четири хиляди гръмотевици.

Бурите, последвани от силни ветрове и обилни валежи, създадоха проблеми и в голяма част от Албания, най-вече в крайбрежните райони, където лошото време доведе до нарушения в морския трафик.

Поради силния вятър и високите вълни, движението на фериботите бе преустановено. Остава в сила заповедта за закотвянето им в пристанищата.

Бурите създадоха хаос и в трафика в останалата част в страната, най-вече заради изкоренени дървета и счупени клони. Съобщено бе и за прекъсване на електроподаването, както и за нанесени щети на овощните насаждения.

Местните метеоролози предупреждават, че заради проливните дъждове и топенето на снега в планините може да се увеличат нивата на нивата на реките и изкуствените водоеми, особено на река Дрин, в северната част на страната. Поради тази причина не е изключено преливане на реките и дори наводнения – явление, което е почти редовно в страната през този период на годината – при това почти ежегодно.

И в Македония се готвят за лошото време, което постепенно обхвана голяма част от Балканския полуостров. Кризисните щабове в страната вече са на крак – „превантивно“.

В съответствие с указанията на кризисния щаб на град Скопие, екипи вече са излезли на терен и са извършили предварителни действия за почистване на канализации по ключови пътища и критични точки в града. Гражданите бяха призовани да съобщават за проблеми на специален телефонен номер. Проведена е и извънредна среща на Дирекцията за защита и спасяване, при която е активиран Оперативният орган за справяне с природни бедствия. Той ще следи за възможни наводнения в цялата страна.

Метеоролозите от целия регион обявиха силни валежи през следващите два дни и предупредиха за опасност от наводнения. В Сърбия също алармираха за предстоящите обилни валежи. В сила остават оранжеви и червени предупредителни кодове за лошо време.

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"