Една легенда си отива: От 1 ноември Божидар Димитров става пенсионер

Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров е подал заявление за прекратяване на трудовото му правоотношение по взаимно съгласие поради придобитото от него право на пенсия за осигурителен стаж и възраст. Министърът на културата е подписал заявлението на Божидар Димитров и то влиза в сила, считано от 1 ноември 2017 г., съобщават от пресцентъра на културното ведомство.

Димитров е назначен за шеф на НИМ през месец декември 1994 г.

През 1997 – 1998 г. влиза в задочен конфликт с президента  Петър Стоянов по повод връщането в Зографския манастир на черновата на „История славянобългарска“, в резултат на което през лятото на 1998 г. договорът му в НИМ е прекратен от министъра на културата Емма Москова.

В периода 1998 – 2001 година се препитава като свободен журналист в Бургас и София през периода 1998 – 2001 година. „Възстановен“ е като директор на НИМ през октомври 2001 година след конкурс. През 70-те години на 20 век Божидар Димитров проучва архивите на Ватикана, където попада на част от „История на България“ на Петър Богдан Бакшев, написана през 1667 година – историкът я намира в архива на Борджиите.

На 24 декември 1985 г. е утвърден за старши научен сътрудник II степен. В първото правителство на ГЕРБ е назначен за министър без портфейл, който отговаря за Агенцията за българите в чужбина, Държавна агенция „Архиви“ и Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет.

На 19 декември 2010 година Димитров подава оставка, която парламентът приема на 4 февруари 2011-а.  Професорът е известен с пъстрата си биографи и с пиперливия си език, който мигом превръща коментарите му по горещи теми в истински словесни бисери. В интервю за житейския му път пред „ШОУ“, например Божидар Димитров, е безкрайно откровен: „Като млад агент от ДС чуках наред! Агентка с хубави цици ме предаде на политическата полиция“.

Димитров е известен и със скандалните си изказвания: „Напада ме един чикиджия“ (за Виктор Канзуров, македонски журналист с българско самосъзнание) Траките били „мутри“. „Овчарчета“ (5 август 2010) („Не знам кои са тези анонимни археолози, но като ги науча, на овчарчета ще ми станат“) – за анонимните му критици историци и археолози (поводът е предполагаемите мощи на Св. Йоан Кръстител) „Курви“ (6 август 2010) – за българските и руските туристки (подразбиращо се от „И най-долната курва да е.“ ), разглеждащи мощите на Св. Йоан Кръстител „Един човек за да успее, други трима-четирима трябва да бъдат смачкани.“ „Политически лилипут“ (18 август 2010) – към Мартин Димитров, след като лидерът на СДС иска оставката на министъра без портфейл.

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"