В Антимовото крило на Троянския манастир, съвсем близо до скривалището на Васил Левски, откриха…

Тайник в стената бе разкрит при първите ремонтни дейности на Антимовото крило на Троянския манастир. Той е бил умело прикрит зад дървена вратичка на шкаф в една от килиите. „За изненадата на братята монаси и строителите зад малката врата се оказва тайно скривалище пригодено за стая, в която могат да се скрият двама-трима души“, съобщи игуменът на Троянската света обител Величкият епископ Сионий, цитиран от „Монитор“.

Той обяви, че идеята е при реставрацията този тайник да бъде запазен в автентичния си вид, още повече че той се намира в същото крило и на същия етаж, където е скривалището на Васил Левски.

„Предвиждаме да възстановим и тайния изход, през който Левски и монаси са можели да напускат манастира, в случай на опасност. Този изход ще бъде направен така, че който иска, да може да мине през него и да почувства духа на онова време“, допълни Сионий.

Само две седмици след като правителството отпусна половин милион лева за ремонт на най-старото – Антимово крило на Троянския манастир, бригада майстори вече усилено работят. Крилото от години стоеше затворено поради опасност от пропадане.

То трябва да се реконструира до основи и ще бъде укрепено, реставрирано, като килиите ще запазят автентичния си вид.

„Ще успеем, с Божия помощ, както успяхме за година през 2016 да достроим и отворим новото патриаршеско крило на манастира, строежът на който стоеше замразен повече от 10 години“, разказа още игуменът на манастира.

Проектът, по който се извършва ремонтът и реставрацията е одобрен от Светия синод, от Министерството на културата и от Националния институт за недвижимо културно наследство.

„Наехме майстори строители, които са реставрирали доста стари къщи и обекти. Трудностите при реставрацията идват от факта, че Антимовото крило е изградено от дървена конструкция, с каменни зидарии или тухлени пълнежи. То е вдигнато по специален начин на два етажа, свързани с дървени сглобки – уникално строителство от началото на XIX век“, разказва епископът.

Подобна конструкция и строителството е в традиционния балкански стил, което се оказва изключително здраво, издържала е на капризите на времето и на земетресения.

„Слава Богу, моят предшественик митрополит Григорий направи ремонт на покрива, така, че неговата конструкция е стабилна, реконструкция на историческите стаи, които са били поизоставени“, каза Сионий.

Предвижда се да се реставрира цялата дървена конструкция, всички каменни зидове, като в същото време се направи топлоизолация. Ще ще се осигури пожарна безопасност, ще изградят и санитарни възли. В това крило ще се преустроят и нови помещения за поклонници.

„Обновяването на Антимовото крило започва от манастирското гробище и свършва с параклиса „Св. св. Кирил и Методий“, разкрива бъдещите си амбиции игуменът.

Eпископ Сионий е категоричен, че без помощта на държавата, на спонсори и дарители, на хилядите поклонници и туристи, нямало да се справят.

Освен любопитната и поучителна манастирска история, свързана с най-старото Антимово крило на манастира, то крие и още много тайни.

Там при разчистване на килиите преди месеци монасите откриха уникална находка от 1876 г., която днес може да се види в новата сбирка към музейния комплекс.

В овехтял сандък братята от манастира откриват два черепа и надпис. На единия от черепите е изписано „йеромонах х. Сава“, а на другия череп „йеродякон Герасим“, разказа епископ Сионий.

Надписът на пожълтял лист гласи: „Два черепа на монаси революционери, посечени в двора на манастира. 1876 г.“

Епископ Сионий е категоричен, че това са два черепа на монаси революционери, които са посечени в манастира при разгрома на Априлското въстание.

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"