Валери Симеонов: Бастунът на даскал Ботьо Петков е ценна реликва от българската история, важна за целия ни народ

Бастунът на даскал Ботьо Петков е ценна реликва от българската история, важна за целия ни народ. Това каза на брифинг в Министерския съвет вицепремиерът Валери Симеонов, който показа автентичния бастун на даскал Ботьо Петков, предаде „Фокус“.

„Имам удоволствието да ви запозная с резултатите от посещението на правителствено-парламентарна делегация в Бесарабия – старите територии, на които са се преселили българите още в началото на 19 в. (дн. Украйна и Молдова).

Тази делегация беше реализирана по покана на Асоциацията на българите в Украйна, както и на българската общност в Молдова по повод на традиционния селскостопански панаир. Това е една сериозна и мащабна проява в един регион, който се населява от на 50 000 българи.

В тези 4 дни в състава на делегацията бяха зам.-министърът на регионалното развитие, зам.-министърът на културата, народният представител Йордан Апостолов, моя милост, г-н Николчев – съветник на политическия кабинет при вицепремиера“, заяви Симеонов. Той уточни, че са имали възможност да проведат редица срещи и други мероприятия в градовете и селата, които са посетили.

„Получихме няколко ценни подаръка – бих казал реликви от българската история, изключително важни за целия български народ. Те са съхранявани век и половина. Това е бастунът на даскал Ботьо Петков – бащата на Христо Ботев, който е бил подарен от Ботев в далечната 1874 г. на неговия приятел Афанасий Николаевич Сибов. Странно име, но не се учудвайте – истинското име е Атанас Николов Събев.

Това е негов съученик и впоследствие учител в село Задунаевка, където Ботев е бил“, разказа вицепремиерът.  Той прочете дарителското писмо от голямата българска общност, обединена в Асоциацията на българите в Украйна.

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"