Трима българи ще се борят престижна световна учителска награда

Трима български учители се включват в конкурса за глобалната учителска награда The Global Teacher Prize за 2017 година, съобщи Министерството на образованието и науката.

Инициативата е на вицепремиера и министър на образованието Меглена Кунева.

Крайният срок за подаване на документи изтече на 17 октомври.

Глобалната учителска награда е приз от 1 милиона щатски долара, предоставяна годишно на изявен учител с изключителен принос към професията.

Един от българските кандидати е Емилиян Кадийски, учител по информатика и програмиране в ПТГ „Н. Й. Вапцаров”, Враца. Той е автор на училищни програми по програмиране и компютърни мрежи. Подготвя ученици с постижения на национални олимпиади по информационни технологии.

Вторият кандидат е Пепа Николова от СУ „Райчо Каролев“ в Габрово. Преподавател е по български език и литература. Тя е отличена с наградата на МОН „Неофит Рилски“ и с приз за обучението на ученици със значими резултати.

Третият кандидат е Ирена Тренчева от 6. СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Перник. Тя е учител по английски език. Доброволец е към детска фондация в Трън за подпомагане на децата в риск, които заслужават добра възможност да водят щастлив, здравословен и продуктивен живот.

През 2016 г. наградата спечели палестинска учителка. Папа Франциск обяви името на победителката Ханан ал-Хоруб чрез видео обръщение, излъчено на церемонията в Дубай на 13 март 2016 г. Поздравително видео обръщение изпрати принц Уилям.

Палестинката Ханан е израснала в бежански лагер и, на свой ред, става учителка на деца бежанци. Тя специализира в подкрепата за деца с травми след преживяно насилие.

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"