Сензационно разкритие на шефа на музея в Търново: Над гробовете на българските царе видяхме

rns.bg, снимка „Булфото“

Тайнствени светлинни сфери бдят над покоя на велики български владетели в църквата „Свети 40 мъченици“ във Велико Търново. За мистерията алармира директорът на Историческия музей Иван Църов.

Мистериозни светлини във формата на сфери се появявали ненадейно и започвали да кръжат около гробовете на българските царе. Те се виждали перфектно на охранителните камери.

Всичко се повтаряло нощ след нощ.

kaloyan-grave

Тайнствените явления около въпросната църква датират още от епохата на късното Средновековие, а местните жители отдавна са наясно, че в храма стават странни и необясними неща.

„Свети 40 мъченици“ е построена още по време на българския цар Иван Асен II върху по-малка църква вероятно посветена на Богородица, в чест на голямата му победа в Битката при Клокотницана 9 март 1230 г. (деня на Свети 40 севастийски мъченици) над епирския деспотТеодор Комнин. През XIII–XIV век е главна черква на манастира „Великата лавра“.

%d1%85%d1%80%d0%b0%d0%bc-%d1%82%d1%8a%d1%80%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%be2

На 9 март 1878 г. ­ денят на храмовите патрони, само седмица откакто България е свободна, „Св. 40 мъченици“ се изпълва с много хора. Някогашната царска църква е осветена повторно ­ защото от средата на ХVIII в. до Освобождението е била джамия.

Дори след падането на Търново под османска власт българите в града продължават да се черкуват в храма, но постепенно го изоставят, защото е твърде стар.

Съгласно османските закони той е превърнат в джамия. И така до деня, когато под сводовете му отново се възнася православна молитва.

Черквата е силно разрушена при земетресението от 1327 г. Възстановена е през първата половина на XIV век, като впоследствие е преустройвана и достроявана.

%d1%85%d1%80%d0%b0%d0%bc-%d1%82%d1%8a%d1%80%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%be

На 22 септември 1908г. в същата църква княз Фердинанд I обявява Независимостта на България. С провъзгласяването на българската независимост църквата „Св. 40 мъченици“ става известна и в Европа. В английския печат тази илюстрация е озаглавена многозначително: „Кризата в България. Княз Фердинанд по време на богослужението в Търново.“

В черквата са погребани цар Калоян, цариците Анна Мария и Ирина,  Свети Сава Сръбски, както и много други членове на царското семейство и българската аристокрация. Тленните останки на Калоян са тържествено препогребани в църквата на 19 април 2007 г. – 800 г. след неговата смърт.

При катастрофалното земетресение на 1 юни 1913 г. църквата е полуразрушена. Възстановяването й в днешния вид е през 2006 г. На тържествената церемония на Кръстовден присъства лично ангажирания с възкръсването на храма тогавашен премиер Сергей Станишев.

RNS.bg

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"