Разпространи до цяла България! Една класна стая остана празна! Всички деца загинаха в

На първия учебен ден всяка година една класна стая остава празна, защото около 30 деца загиват на пътя за година. Тази статистика, за съжаление, не се променя – от 1 януари 2011 г. до 30 юни 2016 г., т.е. за 5, 5 г.

са загинали 156 деца, а 5937 са били ранени.

 Всяка година около 1000 деца стават жертва на ПТП-та. 70% от загиналите и пострадалите деца всъщност се нараняват от своите родители като пътници в автомобила. Това означава, че българските родители нямаме култура на безопасно превозване на деца.

Как трябва да става това? Задължително в детски седалки или кошчета, ако са бебета. Ако се научихме да използваме колани на предните седалки, пропускаме да обезопасим децата си на задните. И оправданието е: “Аз го водя до много близо, карам бавно и само в града.” Всъщност малцина знаят, че при удар с 50 км/ч нараняванията по човешкото тяло се равнозначни на падане от 5-ия етаж.

Никой родител не иска детето му да падне от 5-ия етаж или да се движи по тераса без парапети, но в крайна сметка тъкмо те превозват децата си без обезопасителни седалки и колани. Затова сутринта в първия учебен ден пред училището или пред детската градина трябва да застава патрул на “Пътна полиция” и да проверява как родителите возят децата си до учебното заведение. И ако видят, че детето не е в детска седалка, да налагат глоби. Ако това бъде правено в продължение на седмица, всички ще научат, че трябва да возят децата си безопасно, пише 24chasa.bg.

Друго, което трябва да знаем – задължително трябва да има светлоотразителни елементи върху връхните дрехи и раниците на децата. Дават се милиони левове за всякакви неща, не виждам защо да не бъдат задължени всички първокласници да са със светлоотразителни жилетки. Безопасният път до училище също е много важен. Заедно с родителите си децата трябва да минат по най-безопасния маршрут, свързан с движение по тротоари, с пресичане със светофар, с подлез.

Когато автомобилът паркира, детето трябва да слиза от страната на тротоара, а не на платното. И тийнейджърите, които карат мотопеди, трябва да са с каски и светлоотразителни жилетки. И вече за по-големите – абсолютно задължително е да има специален режим за младите водачи. Тези, които вземат книжки, да да с придружител. Но там трябва да работим върху законови промени.

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"