България казва „НЕ“ на задължителното гласуване

Българите не желаят да има задължително гласуване. Това става ясно от анкетата на Politikata.net, в която ви попитахме за мнението ви относно предложението да има задължително гласуване. 46, 3 на сто от отговорилите са на мнение, че такъв закон не бива да се допуска и той е противоконституционен.

Към тях се прибавят още 2, 5 на сто, които са категорични, че по- скоро ще си платят, но няма да отидат да гласуват. Интересно е, че броят на отговорилите, че не желаят да има подобен закон горе долу се равнява на броя на тези, които по- принцип не гласуват на изборите – малко под 50%. Малко над 43 на сто смятат, че задължителното гласуване е добра идея, като 26, 8 на сто от анкетираните са категорични, че дори глобите трябва да са по- високи.

16, 3 на сто смятат, че закона в сегашната му форма е идеален и че 50-те лв. глоба, които се предвиждат, ако не гласуваш, ще са достатъчни за да накарат болшинството от хората да гласуват.

Както по всеки друг въпрос и тук има хора, които просто не се интересуват. Притеснителното е, че за подобен важен въпрос близо 1/10 от хората са незаинтересовани от това дали ще са длъжни или не да гласуват. 8 на сто от запитаните отбелязват именно този отговор

Мартин Атанасов

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"