Никакво доверие в съдебната власт, 63% от хората не вярват биячите от околовръстното да получат заслуженото си

Огромно недоверие в българската прокуратура. Над 60% от българите са на мнение, че съдът няма да си свърши работата. Това става ясно от седмичната ни анкета, където ви попитахме каква според вас ще е присъдата за биячите от околовръстното. 62, 6% от запитаните са категорични, че биячите няма да получат никакво наказание, а ще си платят и ще излязат.

Това мнение е подсилвано и от идентичния случай в който охранители пребиха Някол във варненски мол. Една година след убийството все още няма съдебен процес по престъплението.

Несъмнено е недоверието в институциите на съдебната власт, като това до голяма степен кара огромна част от по- агресивните хора да се чувстват безнаказани, а инциденти като този на околовръстното да стават нещо все по- нормално.

Всеки пети пък смята, че побойниците ще излежат поне няколко години за своята постъпка. Вероятно оптимизмът е потикнатот факта, че виновниците бяха задържани за постоянно в ареста, а и общественият интерес към случая може да принуди съдиите да действат строго. 8, 7% от хората смятат, че прокуратурата ще си свърши работата, но не се наемат да изказват какво ще е наказанието на побойниците.

3, 5 на сто от запитаните в анкетата ни са на мнение, че мутрите от околовръстното са невинни и са били провокирани от жертвата. Вероятно тези хора обаче не отчитат факта, че причиняването на средна телесна повреда е престъпление независимо дали си провокиран или не. Единствено при неизбежна самоотбрана си оправдан, а както ясно се виждаше от клипа, разпространяван в интернет, условия на неизбежна самоотбрана няма.

4, 7 на сто от запитаните пък не се интересуват от случая.

Мартин Атанасов

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"