Легендата за 7-те рилски езера – история за любовта, на която цялата природа се радва

Малцина в България не знаят за красотата на 7-те рилски езера.

Те са един от най- посещаваните туристически обекти в България, като ако случайно все още не сте отишли, отидете. Прогнози на еколози сочат, че поради големия туристически поток там, силно вероятно е идните поколения да не могат да се насладят на приказната гледка, тъй като мястото ще се заблати.

Макар мястото да е силно популярно, малко са хората, които знаят легендата за 7-те рилски езера. Според нея преди много много хилядолетия, преди хората да се появят, в Рила живеели мъж и жена великани. Те обичали изключително много своя дом, красотата, сред която живеели, а любовта помежду им радвала цялата природа и целия свят. Те се грижели изключително много за своя дом и го разкрасявали с цветенца и тревички, излъсквали до блясък острите чукари, а семейното им щастие създавало уют и топлина.

Един ден зли сили преминали покрай дома на великаните. Те завидели на уюта и на любовта, която царяла там и започнали да пращат черни облаци и силни ветрове, които да унищожат създаденото от тях. Великанът бил решен да отстои своето, да запази дома си и да предпази любимата си. Злите сили обаче не преставали яростните си атаки и в крайна сметка успели да убият мъжа. Доволни от постигнатото злите сили си тръгнали, оставяйки след себе си много руини, скръб и една плачеща великанка. Тъгата на жената била толкова голяма, че с месеци тя не спирала да плаче. Сълзите и се стичали и запълвали долините. От невинните и сълзи се породили бистри езера, чиято чистота поразявала всеки. Към мъката на младата великанка били съпричастни всички живи твари и цялата природа. За това и до ден днешен слънцето там грее ярко, а планината не спира да плаче. Именно за това от Рила извират и най- големите реки в България.

Какво се е случило с жената не се знае, но според някои легенди тя все още броди тъжна по Рила. Често тя се връща при лобното място на мъжа си и го покрива с бяло було. До ден днешен то е там и може да се види от много места в планината. Кръстили са го „спящият великан“, защото се вярва, че един ден, когато злите сили отново приближат, мъжът ще стане, зада защити отново дома и любовта си.

Легендата разказва, че ако погледнем от много високо можем да видим жената, полегнала на една страна с отворени очи, едното от които е езерото „Окото“.

Мартин Атанасов

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"