Всеки четвърти смята референдума във Великобритания за оставане в ЕС за събитието на 2016-та година

Всеки четвърти наш читател смята, че Референдумът за оставане на Великобритания в ЕС ще бъде събитието на 2016г. Това стана ясно от седмичната ни анкета, в която ви попитахме „Кое ще е най- значимото събитие според вас за 2016-та година?“. Реално крайният срок за провеждане на референдума е 2017г., но всички експерти са на мнение, че допитването ще бъде организирано още тази година.

Интересът на българите към това дали Великобритания ще остане в ЕС или не не е учудващ. Общо 26, 5 на сто са казали, че именно това ще е събитието на 2016-та година. Това вероятно е породено от факта, че мнозина работят или учат във Великобритания. Излизането на Кралството от съюза може да доведе до съществени проблеми в тяхното пребиваване на острова.

Около 19, 6 на сто от анкетираните са категорични, че Президентските избори са най- важното събитие за тази година. Интересът към тях също не е учудващ, въпреки че президентската институция у нас има основно представителни функции. Тези избори ще покажат дали ГЕРБ ще запази своето господство, като при определен резултат, те могат да доведат до нова политическа дестабилизация.

На трето място, само с 2 гласа по-малко са Олимпийските игри в Рио. На тези игри няма да участва националният ни отбор по Волейбол, който отпадна на квалификациите. След трагичното представяне на последните игри в Лондон, тази година мнозина очакват българските спортисти да са се стегнали и да извоюват поне едно злато за страната ни.

Очаквано Европейското по футбол остана извън челната тройка на събитията. За поредна година родният ни национален отбор изпуска голямо първенство и макар несъмнено огромна част от българите да гледат Еврофиналите, то събитието не е така значимо, колкото би било при едно участие на родните „лъвове“.

На последно място в класацията ни, отново с минимална разлика отпредходните 3 предложения е Изборът на Генерален секретар на ООН. При тези избори реален шанс да стане шеф на най- голямата международна организация има българката Ирина Бокова.

Впечатление прави, че второ и 5-то място на събитията се делят едва от 8 гласа. До момента Политиката.нет не е имала по- оспорвана анкета.

Мартин Атанасов

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"