Легендата за Тодорини кукли и обречената любов

Всеки, който е тръгвал на поход от Петрохан към Лакатник, от Ком до Емине или просто се е разхождал в планините над Вършец, е виждал мономенталните Тодорини кукли. Те са група от 4 скали в Западна Стара планина, най- високата от които е 1785м. Намират се на около 10 км. от Вършец и на около 6 км.

от Петрохан.

Мястото е изключително красиво, но и опасно. В продължение на километри няма къде да се скриеш и ако те завари гръмотевична буря, шансът ти да се спасиш е малък. През слънчевите дни горе се качват много хора да берат боровинки и други дребни плодове, които растат в изобилие. Те разказват, че през 90-те години на миналия век в близост до Тодорини Кукли са загинали няколко младежи, които са попадна лятно облечени в гъста мъгла. Лутали се и накрая замръкнали. Всички замръзнали, само един успял да се спаси, като по случайност намерил пътеката за х. Пробойница.

Въпреки това от върха се разкрива невероятна гледка към в. Ком и Берковското поле. Вижда се Монтана и я. Огоста, който изглежда особено внушителен от високо. Човек може да види и прекрасния Врачански балкан на североизток, катко и цялото поле, около него. На около 5 км. от Върха се намира и красивият Клисурски манастир.

Това място обаче няма да е така магично, ако я нямаше сърцераздирателната легенда за него. Легендите са няколко и всички те са трагични. Аз ще ви разкажа само една.

Преди векове в селото, намиращо се под върха, живяла една прекрасна девойка на име Тодора. Нейната красота била неповторима и мълвата за нея се носила на близо и далеч. Тодора била страхотна домакиния и невероятно сладкодумна. Стари и млади обичали да разговарят с нея, а тя не отпращала никой. Песните и се чували и в околните села.

Много момци я искали за своя булка, ала тя се била врекла в един овчар Иван от село Заножене. Рядко се виждали двамата, но често се чували. Той свирел от Балкана, докато пасял овцете, а тя припявала на свирнята му, докато работела в полето.

Един ден на бащиният и дом потропал заможен жених от видинските села. Родителите й били развълнувани от високата чест, която богаташът им оказвал и сгодили Тодора без да я питат. Когато разбрала девойката плакала и дума не давала да се издума за сватба. Надявала се Иван да дойде някоя вечер и да я открадне и заведе при стадото си в планината, където да живеят щастливо.

Тодорини Кукли

Пращала Тодора хабер на Иван, чакала го, ала той така и не идвал. Годеникът и започнал да напира за сватба и една нощ девойката решила да избяга и да отиде при любимият си овчар. Дълго се лутала из усойните планински чукари, но най-сетне намерила възлюбения си. Той вместо да се зарадва на любимата девойка я погледнал строго и и разказал, че отдавна е женен и има деца. „Така не може! Грехота е либе въз либе да взимам“, казал Иван.

Тодора била зашеметена. Тялото и отмаляло, а очите й пуснали буйни реки по бузите й. Какво да прави? Посрамила бащиния дом, погазила бащината дума, загърбила моминската си гордост и чест. Тръгнала ридаейки през гората, а по пътя дарявала буките и габерите като сватове и девери. Окичила ги с кенарени ризи и шити пешкири и те заприличали на кукли.

Накрая седнала на ръба на чукара и започнала да ридае още по силно. Горещите и сълзи се разбивали в скалите на дъното на пропастта. Тя сложила ръка върху грамадата, върху, която стояла и рекла. За тебе подарък не остана, за това ти дарявам себе си. Красавицата скочила от високата чука. Горещите и сълзи обаче не намерили утеха и не изчезнали. Те потекли и там където попили в земята, в близост до Стара река, избликнал лековит извор, върху който днес са построени прочутите Вършечки бани. Надарените дървета пък започнали да се свиват от мъка. Превивали се, превивали се и започнали да се превръщат в камъни. Някои станали малки скали, а други грандиозни грамади. Хората видели, че цялата природа страда за погиналата Тодора и нарекли местността, където дърветата се превърнали в камъни, Тодорини кукли.

Мартин Атанасов

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"