4 януари 1878г! Битката при София- заключително действие на Западния отряд на Гурко в Руско-турската война

На 4 януари ген. Гурко превзема София, като разгромява армията на Осман Нури паша. Следва последното поражение на Сюлейман паша в битката при Пловдив и превземането на Одрин, с което на практика е сложен край на Руско-турската война (1877-1878), която е 10-тата между двете империи – Руската и Османската.

Войната се възприема и е наречена Освободителна, тъй като довежда до освобождаване на част от българите от Османската империя и създаването на Третата българска държава.

Битката при София е заключително действие на Западния отряд на Гурко за разгрома на Орханийската османска армия в Руско-турската война (1877-1878). Завършва с освобождаването на София от турско робство.

В началото на м. януари 1877 г., Западният отряд на Гурко успешно преминава Стара планина. Частите на отряда се съсредоточават при с. Яна.Орханийската османска армия след Битката при Ташкесен се оттегля в Софийското поле. Западният отряд на Гурко преминава към операция по разгрома на Орханийската османска армия, съгласно плана за заключителните действия във войната.

„Вероятно нямаше да преминем Балкана, ако не бяха тези мълчаливи и силни българи, донесли ни хляб и топла храна. Накараха ни да махнем конете, за да запрегнат своите волове към оръдията и така тръгнаха първи да прокарват партина през преспите и чудовищния студ“. – Генерал Йосиф Гурко

На 19 / 31 декември, османски сили (5 000 войника) се насочват срещу колоната на генерал-лейтенант Веляминов (4 200 войника). Противникът опожарява с. Долни Богров и с. Ботунец. Води се престрелка. На следващия ден 20 декември/1 януари, атакуват фронтално. Отбити са две атаки и опит за обхващане на руските флангове. След руска контраатака противника изоставя с. Долни Богров и е преследван до свечеряване.

Част от силите на Западния отряд на Гурко, 20 000 войника и 46 оръдия, командир генерал-майор Отон Раух са насочени в Софийското поле. Групирани са в две колони : дясната колона на генерал-лейтенант Николай Веляминов нанася удар от север, а лявата колона на генерал-майор Отон Раух от изток. Противникът е Софийската османска част, 15 000 войника, командир Осман Нури паша. Заел е подстъпите към София и укрепленията около града.

На 21 декември/2 януари колоната на генерал-майор Раух излиза от с. Саранци и се насочва към с. Горни Богров. Преминава р. Искър и води престрелка при моста до с. Враждебна. Противниковите сили са подложени на артилерийски обстрел и обход на левия фланг от Лейбгвардейския Преображенски полк. Не издържат на натиска и след като запалват моста се оттеглят към София.

Силите на Западния отряд на Гурко преминават в общо настъпление на 22 декември/3 януари. Колоната на генерал-лейтенант Веляминов превзема с. Кубратово, с. Биримирци и изпраща разезди към с. Орландовци. Колоната на генерал-майор Раух овладява моста при чифлика Чардакли (дн. Врана) и прекъсва пътя за отстъпление в направлението на София – Пловдив.

Кавказката казашка бригада (полковник Иван Тутолмин) настъпва в направлението Дървеница – Бояна. Изправен пред реална заплаха от обкръжаване, Осман Нури паша започва бързо изтегляне в направлението Перник – Радомир.

По шосето са изоставени 6 000 ранени и болни войници. С намесата на чуждестранните консули (Вито Позитано и Леандър Леге) е осуетен опит за подпалване на града. На 23 декеври/4 януари 1878 г. в София влизат първите руски части : Кавказката казашка бригада и Гродненския Хусарски полк. Завзети са големи военни складове с боеприпаси и продоволствие.

В катедралния храм е отслужен благодарствен молебен в присъствието на генерал-лейтенант Йосиф Гурко и генерал-майор Отон Раух.

След битката при София Орханийската османска армия престава да съществува като организирана военна сила. На Османската империя са нанесени непоправими човешки и материални загуби. Открито е за настъпление направлението София – Пловдив – Одрин. Пловдив е освободен на 16 януари, а Одрин е превзет на 20 януари.

 

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"