2015: Културна (р)еволюция или деградация  (ОБЗОР)

2016-та е след по-малко от седмица. Преживяхме природни бедствия, терористични атентати, видяхме страданието на хората. Бяхме съпричастни, бяхме Шарли, сменихме си профилните снимки във Фейсбук.

Така и не ни остана време да поговорим обаче за състоянието на духовното ни съществуване.

Какво се случва с културата – една от най-използваните думи и в същото време най-пренебрегваната. Припомнете си с нас събитията, които оставиха най-големия си отпечатък през изминалата година.

Филми:

Междузвездни войни

Безспорно „Междузвездни войни“. Няма значение фен или не – никой не може да отрече, че силата се завърна.

„Междузвездни войни: Силата се пробужда“ е събрал до 25 декември 890.3 милиона долара от продадени билети и ще надхвърли един милиард този уикенд, съобщиха в събота от компанията „Уолт Дисни“.

Така седмият епизод на космическата сага се превръща във филма, постигнал най-бързо бокс офис приходи в такъв размер.

Филмът „Междузвездни войни: Силата се пробужда“ вече подобри рекорда на „Джурасик свят“ за глобални приходи през дебютен уикенд на екран.

„Джурасик свят“

В САЩ и Канада приходите са от $204.8 милиона – съвсем малко изоставане от „Отмъстителите“ с  $207.4 милиона. На международните пазари приходите са от  $307.2 милиона – отново втори след  $314 милиона на последния от филмите за Хари Потър.

„Терминатор: Генезис“

Петият филм от прочутата поредица, се зарадва на 28, 7 млн. долара приходи още през първия уикенда.

Българската следа

„Омбре“

Филмът е определян като балкански уестърн. В главните роли участват Валери Йорданов, Стефка Янорова, Любомир Бъчваров и Иван Ранков. Продукцията е дебют в пълнометражното игрално кино за режисьора Захари Паунов, който загуби живота си в автомобилна катастрофа през октомври. Филмът е създаден по едноименния роман на Емил Тонев, който е и главен сценарист.

asen_blatechki-300x217

Феноменът „Съдилището“

„Съдилището“ е игрален филм от 2014 г., копродукция между България, Германия, Хърватия и Република Македония. Филмът е сниман в Източните Родопи – Ивайловградско, Свиленград, Мезек. С него се открива 18-ти Международен София Филм Фест на 6 март 2014 г.Представен е на Международния кинофестивал във Варшава на 10 октомври 2014 г., на кинофестивала в Хайфа – 14 октомври 2014 г., на Панорама на европейското кино в Атина – 24 октомври 2014 г., на Международния филмов фестивал в Талин – 14 ноември 2014 г. Световната премиера на филма е на 16 октомври 2014 г. На 21 ноември 2014 г. е премиерата му в България, на 26 март 2015 г. в Гърция, а на 23 април 2015 г. в Германия

Това е българското предложение за „Оскар“ за чуждоезичeн филм. За втори път филм на Стефан Командарев представи България в съревнованието за чуждоезичен „Оскар“ след „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“, който през 2009 г. беше избран и достигна до краткия списък с деветте най-добри чуждоезични филма, „Съдилището“ достигна до същия етап.

Театър

Въпреки всичко хората продължават да харесват театралното изкуство. През 2015 обаче в множество театри избухнаха скандали.

Музикалният театър

театър

 

През септември Фейсбук стана трибуна за яростни коментари.

„Реваншистките уволнения в театъра продължават! Накрая никой няма да остане, само „кариеристката“ и „калинката“ … и какво ще управляват тогава, г-н Министър, Вас ли?! Яростната ви атака срещу последния ни легитимен директор и срещу всички нас продължава да вреди на театъра, да позори името на една от най-обичаните музикални институции у нас. Това наистина ли Ви радва? Искате ли да останете в историята като министърът, който съсипа Музикалния театър?!“, пишат на страницата хора от театъра.

„ФАКТИ: (1) Таня Симеонова, зам.-дир. „Продажби и маркетинг“ на театъра, е уволнена днес от Мариана Арсенова, ВРИД Директор от 3 дни. (2) Остават 2 седмици до началото на новия сезон. (3) Театърът няма обявена програма за октомври, последната програма на официалния сайт е за м. май 2015 г. ..ПРИЗИВ – МОЛБА към Мариана Арсенова: Върнете на работа Таня Симеонова, за да тръгне сезонът нормално, евентуалните експерименти – по-късно. Не започвайте реваншистки чистки в театъра, както преди 3 години – това са Ваши колеги, нужни на любимото ни изкуство!“ Обърнете внимание на маркетинга и продажбите – НИЕ, ВАШИТЕ ПОЧИТАТЕЛИ, ИСКАМЕ ДА ВИ СЕ РАДВАМЕ ПАК и да бъдем информирани предварително! Притеснен съм за непосредственото бъдеще на театъра и не искам Вие да бъдете запомнена като ликвидатора на оперетата в България.

Народен театър „Иван Вазов“

Изборът на нов директор на Народния театър създаде поредното напрежение в трупата. Според съобщение на страницата на Министерството на културата до събеседване с журито, което трябва да избере новия шеф, са допуснати двама кандидати – актьорът Филип Трифонов и режисьорът Камен Костов, които всъщност са били и единствените двама подали документи.

Костов за втори път се опитва да достигне до директорския стол в Народния театър, като амбициите му са да се направят законови промени, така че най-старата сцена у нас да се развие като търговско дружество и така да покрива разходите си. Идеите му за реформи обаче остават на заден план, защото режисьорът от Стара Загора нашумя покрай скандал с предишния директор на театъра Павел Васев.

След поредица от изказвания по адрес на Васев, Костов бе осъден да му плати 1000 лева обезщетение за обида (присъдата е от май 2013 г). В свое интервю той го нарече „моя агент от ДС“, което предизвика тогавашният шеф на най-стария театър да защити интересите си пред Темида. „Аз нямам нужда от парите, които сте осъден да ми заплатите. За това предлагам те да бъдат дарени на Фонда за лечение към Съюза на артистите в България“, написа Васев тогава в отворено писмо, писа nbox.

Според артисти от трупата на театъра Камен Костов ще бъде помолен да оттегли кандидатурата си. Той обаче не смята да се поддава на натиск, какъвто му бил упражняван и по време на кандидатурата му за президент преди 10 години. „Не се уплаших преди, няма да го направя и сега“, коментира Костов.

Запознати с проблемите в театралната сфера обаче не виждат нито в него, нито в опонента му Филип Трифонов мениджърът, който ще извади трупата от кризата.

Актьорът няма досегашен опит на ръководен пост, но е  добре познато лице на зрителите у нас. Играл е в кино класиките „Оркестър без име“, „Момчето си отива“, „Адио, Рио“. Основава независимата трупа „Трифонов и Гундеров“ заедно със своя колега Николай Гундеров. В момента работи по три спектакъла в Народния театър – „Сако от велур“, „Тестостерон“ и „Чайки пият чай“.

Двамата кандидати щу трябва да подготвят своята 5-годишна концепция за развитието на театъра, с която ще се опитат да впечатлят експерти от Министерство на културата. Журито обаче запазва правото да не избере нито един от двамата кандидати.

Кога ще стане ясно дали елитната сцена ще има нов началник все още не е ясно, но най-вероятно това ще се случи в началото на 2016 г. До избор на нов директор се стигна, след като преди година Павел Васев се оттегли от поста и се пенсионира. Временно ръководството пое Александър Морфов, който обаче напусна в началото на септември заради несъгласие с новата политика за финансиране на сценичните изкуствa.

Постановки

Въпреки „проблемите в Рая“ обаче и тази година станахме свидетели на велики драматургии.

След почти половин век от създаването си пиесата „Процесът против богомилите“ на Стефан Цанев откри сезона на Народния театър след лятната почивка.

Постановъчен екип:

режисьор – Маргарита Младенова; сценография и костюми – Никола Тороманов; музика – Асен Аврамов; фотограф – Яна Лозева

С участието на:

Деян Донков, Рени Врангова, Иван Бърнев, Теодора Духовникова, Теодор Елмазов, Пламен Пеев, Йосиф Шамли, Сава Драгунчев, Христо Петков, Христо Ушев, Благовест Благоев, Илиана Коджабашева, Стефания Колева, Павлин Петрунов, Лилия Гелева, Калоян Трифонов, Неда Спасова.

„Процесът против богомилите“ припомня за мрачен период от историята ни, когато цар Борил у нас и папа Инокентий в Европа се справят с богомилската ерес през Средновековието. Създадена през 1969 г. веднага след събитията от Пражката пролет, тя е изтълкувана от тогавашните властници като еретична за сцената и поради това не е поставяна.

Идеите от пиесата са съвсем актуални и сега.

„При днешната брутална алчност, при моралната поквара на държавници и архиереи и отчаяното безверие на народа – идеята на богомилите за възкресяване на духовната божествена светлина в човека е свръхнавременна идея“, категоричен е Цанев.

„Лунатици“ – светлият лъч на комедията

Постановъчен екип:

сценична редакция– Михаил Петров; режисьор – Росица Обрешкова; сценография и костюми – Елена Иванова; музикално оформление – Росица Обрешкова; фотограф – Елена Ненкова

С участието на:

Михаил Петров, Аня Пенчева, София Бобчева, Виолета Гиндева/Анна Петрова, Васил Драганов, Владислава Николова, Павел Иванов, Христо Чешмеджиев

Музика

„Властелинът“ на музиката

„Властелинът на пръстените“с музика на живо представи „Двете кули“ на 19 декември 2015 г. в столичната зала „Арена Армеец“. Впечатляващата продукция бе на най-голямата сцена, строена за музикално събитие у нас. На нея бяха повече от 300 хористи и музиканти.

Ето и още от най-чаканите концерти за изминалата година.

Top 100 DJ’s World Tour, 27 февруари, „Арена Армеец“ – Най-слушаните диджеи за изминалата 2014 г., според класацията DJ MAG Top 100, се събраха в София на 27 февруари . За първи път на една сцена и в едно шоу бяха, Fedde Le Grand, Sunnery James & Ryan Marciano.

Тото Кутуньо, 31 март, НДК – съвместно с оркестъра на Софийската филхармония и своя бенд очаква почитателите.

One Republic, 2 юни, „Арена Армеец” – Мултиплатинената банда OneRepublic пристигна за първи път в България за концерт, част от световното им турне „Native Tour“.

„Каварна рок фест 2015“

Юбилейното издание на най-големия рок фестивал в България се проведе на 26, 27 и 28 юни 2015 г. Едни от хедлайнерите тази година бяха  Twisted Sister. Американската хеви метъл банда се качва на сцената в Каварна през далечната  2006-та, която е първа година за прохождащата рок столица. Twisted Sister нямат участие на друга голяма сцена в България. Within Temptation бяха другият хедлайнер

Ко хедлайнери тази година – Unisonic и Hammerfall – пауърметъл ветерани от Швеция създадени през 1993-а година от Оскар Дроняк. Unisonic е немска хард рок група, основана на 10 Ноември 2009 от бившия певец на Helloween – Майкъл Киске, заедно с Денис Уорд и Коста Зафириоу от Pink Cream 69. В групата е и Кай Хансен наричан „Кръстникът на пауър метъла“. Unisonic дойдоха за първи път в България.

Ерос Рамацоти, 26 септември, „Арена Армеец” – Признатият за най-успешен италиански певец и композитор на всички времена направи грандиозен „THE BEST OF” концерт в София.

Слави Трифонов – неочаквано, но е в класацията, защото е единственият човек, който успя да  напълни „Васил Левски“ – нещо, което нито националите ни, нито Великата траш 4-ка не успяха да направят през годините.

Whitesnake-700x465

White Snake и вечната почит към Deep Purple

Eдно от най-известните имена в твърдия рок – Whitesnake, се завърна в София за концерт в зала „Арена Армеец“. Шоуто е част от турнето на групата по повод 12-тия студиен албум The Purple Album  – кавъри на вокалиста Дейвид Ковърдейл от времето му със също така легендарните Deep Purple.

И всеки път, в който се замисля колко неща се случват в България, се чудя защо е това негативно отношение. После се сещам – 90% от събитията, които ни зареждат емоционално, за месеци напред са в София. Културното ни зареждане е възможно, ако живеем в столицата. Това е ужасно обидно, но в същото време никой не може да отрече гениалността на творците ни.

 

Гергана Георгиева

 

 

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"