Вселената е невероятна и космическите открития на 2015г. го доказват

Живеем във невероятно време. Време, в което всеки ден ставаме свидетели на нещо велико, научаваме нещо ново, а вселената се смалява все повече и повече. И докато на земята продължават с дребните сплетни, кой Бог е по-велик и кой лидер е по- силен, то там, в небесата, в необятния космос, тези дребни, незначителни неща нямат значение.

Още миналата година, след десетилетие на затишие, започнаха големите космически открития.

Мнозина смятаха, че това ще е най- интересната за десетилетието година, но това не се оказа така. Тази година учените надминаха себе си, като направиха няколко невероятни открития, които не само зашеметиха научните среди, но и целия свят. Ето най-големите открития в Космоса за тази година.

Земята си има близнак

КеплърНашата планета има почти идентичен близнак в друга слънчева система. Това разкри екип на мисията „Кеплър“. Планетата „Кеплър 452b“ има с 60% по-голям диаметър от Земят. Тя обикаля около Звезда от типа G2 – голяма колкото Слънцето и със същите характеристики. Една година на близнака на земята продължава 385 земни дни. Тази планета се намира втора под ред в своята система, но има голяма вероятност да може да поддържа живот.

 

Тайната на Енцелада е разкрита: Глобален океан се крие под ледената обвивка

ЕнцеладаЕнцелад е един от спътниците на Сатурн. Той от доста време представлява интерес за учените, тъй като отдавна те знаят, че под леда има вода в течно състояние. До извода е стигнато тъй като периодично от Южния полюс на спътника избликват гейзери. Благодарение на гравитационните данни, получени от автоматичната междупланетна станция на НАСА „Касини“ днес знаем, че на Енцелад има не просто малко езеро, а цял глобален океан. Така Енцелада застава редом до спътникът на Юпитер- Европа, за който отдавна се знае, че под ледения си обков има океан. Двата спътника са интересни за учените, тъй като се предполага, че в дълбините на тези глобални океани може да се крие живот под формата на бактерии, а може би и по- развит.

Фийли отново срази света

ГерасименкоСлед като миналата година апаратът „Фийли“ стана първият апарат, създаден от човек, който се приземи върху комета. Тази година той отново влезе в новините, този път с изкключително значимо откритие. Фийли намери молекули кислород върху кометата Чурюмов- Герасименко. Подобни молекули се намират сравнително рядко в космоса, защото е високо реактивен и бързо взаимодейства с други вещества. През изминалите години молекулен кислород е откриван на луните на Юпитер и Сатурн, но сега за пръв път е потвърдено наличието му и на кометите

Мистерията на Церера и нейните мъгли

Церера е една непозната за огромна част от хората планета.Тя дори не е със статута на планета, а е от подразделението планета-джудже. Тази година автоматичната междупланетна станция на НАСА „Доун“ влезе в орбита около нея и засне мистериозни бели петна на оповърхността и. Те се намират в кратери, като интересното при петното, намиращо се в кратера Окатор, е че през цялото време там има мъгла. Едногодишно проучване показа, че белите петна най- вероятно са солни наслагвания, които се депозират на повърхността от извираща вода. Тя обаче почти мигновенно се изпарява и от там се получава и постоянната мъгла.

Церера

Сините небеса на Плутон

Плутон АтмосфераПлутон ни поздрави със своето сърце, а след това успя да спечели много фенове по цялата земя, които с интерес следяха всяко едно ново откритие на „Ню Харайзънс“. Едно от най- мащабните и значими открития за малката планета, чиято титла и бе отнета през 2008г. е, че тя има атмосфера, а небето е наподобяващо това на земята. За разлика от Земята, синият цвят на атмосферата не се дължи на кислород както при нас, а на комплексни органични молекули, известни под името „толини“. Толините също така се натрупват на повърхността Плутон под формата на екзотичен лед. На Плутон има и воден лед – това също бе потвърдено от автоматичната станция на НАСА „Ню Хърайзънс“.

На Марс има течаща вода

Вода МарсОт дълго време знаем, че на Марс има вода. Тя се помещава в две ледени шапки на двата полюса на планетата. Тази година обаче НАСА гръмна с новината, че на Марс има течаща вода, като до голяма степен събуди света за нови изследвания и възвърна мечтите за колония на Червената планета в близко бъдеще. Данните за течащата вода бяха събрани от автоматичната междупланетна станция на НАСА „Марс Риконисънс Орбитър“, която засече променящи се ивици по хребетите на планетата. Тези ивици според учените са „издълбани“ от периодично избликваща на повърхността вода. Въпреки, че температурата на Марс е опчти перманентно под нулата, то водата там е наситена със соли, които не и позволяват да замръзне при доста суровите условия на Червената планеета.

Откриха как Марс е изгубил атмосферата си

Слънчевият вятър е причина на марс да няма атмосфера. Това разкри Автоматичната междупланетарна станция на НАСА „Мейвън“, която след едногодишно изследване установи с каква скорост слънчевият вятър издухва газовете от атмосферата на Марс. Червената планета губи по 100 грама газ всяка една секунда. Благодарение на измерванията от „Мейвън“ учените са категорично убедени, че някога в далечното минало атмосферата на планетата е била достатъчно плътна, за да позволи съществуването на реки и езера.

Мартин Атанасов

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"