Спътникът на Дядо Коледа отвлича и наказва непослушните деца

Децата по цял свят чакат с нетърпение Kоледа, защото това неизменно означава, че ще получат така очакваните подаръци. До голяма степен вече няма значение дали те са били добри или лоши през годината, стига да вярват в Дядо Коледа, играчката им е в чувала му.

Преди време обаче в Централна Европа Коледа е посрещана със смесени чувства сред хлапетата. Тогава заедно със Свети Николаус (както е познат Дядо Коледа в немскоезичните държави), който носи подаръци на добрите деца, пътува и Крампус, който наказва лошите.

Крампус е приличащо на демон същество, което е част от фолклора на алпийския регион. Той е космат, като обикновено козината му е черна или кафява, с кози копита и големи рога. Едно от отчетливите му характеристики е дългият език. Той носи вериги и когато попадне на непослушни деца, започва да дрънчи, за да всее ужас в тях. Те са точната противоположност на звънчетата на Дядо Коледа, които всяват жизнерадостност. Със себе си той носи и брезови клонки, с които бие по-непослушните деца. Най- лошите пък взима в своя чувал и ги откарва директно в ада.

Макар вече вярванията в Крампус да не са толкова широко разпространени, както някога, те продължават да съществуват в алпийските градчета, където дори има фестивал в негова чест. Тогава младежи се обличат като митичното същество и посещават заедно със Свети Николаус домове и бизнес сгради. По традиция домакините черпят Крампус с шнапс.

Мартин Атанасов

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"