Колко добре познавате своята котка? Вижте какви тайни крият непокорните животинки

Котките са едни от най- обожаваните животни в света. Кучетата може да са най- добрият приятел на човека, но никое друго животно, освен котката, не се радва на такова възхищение, въпреки че явно това не ги впечатлява, поне съдейки по поведението им. Тези животни са били обожествявани в древен Египет, а задължение на всеки жител на държавата на фараоните е било при бедствие първо да спаси котката, а след това себе си и семейството си.

Колко добре обаче Вие познавате любимите си домашни любимци? Ето няколко интересни факта, за котките, които вероятно не знаете.

Всяка котка има свой уникален отпечатък, подобен на отпечатъка от пръстите на хората. Поради липса на пръсти, уникалната следа, която оставят котките е чрез техния нос. Друг интересен факт е, че котките също могат да се надрусат. Това става чрез Котешката трева, известна още като катнип. Една от съставките на растението наречен Непеталактон се абсорбира през тъканите в ноздрите и въздейства като изкуствен феромон за котките. Това въздейства пряко на мозъка и създава необичайно за котките поведение.

Много шеги има за това, че котките се излежават по цял ден и мързелуват постоянно. Мозина ще се учудят, че това е точно така. 85% от деня на коткатапреминава в вършене на абсолютно нищо. Едва 4 процента ежедневието им отива за физиологични нужди като хранене, пиене на вода ходенедо тоалетна В останалите 11% от времето си те се чудят каква магария да измислят в дома ви. Независимо какво правят обаче, от къде падат, те винаги успяват да паднат на краката си. Това умение е благодарение на невероятното им чувство за ориентация и усет към гравитацията. Спомага и изключително гъвкавият им гръбнак и липсата на ключица. Това им позволява да се извъртят без проблем от каквато и да е височина, за да се приземят на краката си.

Друг интересен факт за котките е, че те не просто обичат да се галят, а като ги галите, те се опитват да ви отвърнат, по не много приемлив за хората начин. Забелязали ли сте, че когато милвате котка тя вдига опашката си. Това е с цел да ви покани да я подушите отзад, от където животинката изпуска феромони. Това социално действие при котките има еквивалента на прегръдка или на ръкостискане. Те дори се опитват да разпространят тези феромони, като се отъркват у вас. Така чрез козината си те „залепят“ своите феромони, а вие като една социална мрежа разгласяте за тяхната личност, сексуалните им предпочитания и тяхната територия (къде живеят).

От друга страна котките не обичат да привличат особено много внимание към себе си. Именно за това те заравят изпражнението си. Това е еволюционен остатък, който е с цел да прикрият следите си и да не привличат хищници чрез миризмата. Освен това този „жест“ отново има социално значение. В дивото той означава, че те признават доминацията на друга котка в тази територия. Когато те го правят в пясъчника в дома ви, това е огромно признание към вас, тъй като те ви смятат за доминиращи над тях.

Мит е, че котките виждат в тъмното. В пълен мрак те също както и огромната част от животните не могат да видят нищо. За сметка на това в затъмнено пространство или в моменти, когато светлината е съвсем малко, те виждат много по- добре от болшинството от останалите животни. Тайната на това тяхно умение се крие в окото им. Те притежават допълнителен слой клетки зад ретината, наречен Тепитум Луцидум, който действа като огледало и отразява допълнително светлина към ретината. В почти пълен мрак това им дава възможност да абсорбират през очите си повече светлина и съответно да видят по- ясно и в по-големи детайли обикалящата ги среда.

Една от тайните на котките се крие и в техният цвят. Ако видите някъде 3-цветна котка, можете да заложите, че тя е женска. Генът, който определя цвета на козината им се намира върху Х хромозома. Това значи, че котките, които притежават един Х хромозом (мъжките) могат да имат само 1 цвят освен белия. Женските котки обаче притежават два Х хромозома и това им дава възможност да имат 2 цвята, освен белия. Единствено в много редки случаи може да се види котарак, който да има два цвята, освен белия.

Една от загадките на котките, която все още остава загадка за хората, е защо домашните ни любимци мъркат. Този звуков сигнал се предава почти по еднакъв начин когато те са щастливи, както и когато са нещастни, ранени или ги боли. Според една от теориите според зависи от честотата, в която те мъркат, трептенията могат да спомагат за растежа на костите и мускулите или да се лекуват при контузия. Отчетено е, че котките мъркат в диапазона от 24 до 140 мегахерца.

Колкото и науката да може да обясни биологично котките, никой не може да обясни защо толкова много хора са влюбени до болка в тези същества и където и да ги видят, забравят за всичко, за да им се наслаждават. Това си остава загадка.

Мартин Атанасов

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"