Как едно 21-годишно момче сбъдна мечтата си и отвори книжарница?

След всички ужасни статистики за страната ни, искам да Ви покажа добрия пример. Днес ще Ви запозная с Радослав – момче на 21 години, което започна собствен бизнес. Той обаче не го приема просто като финансово начинание, защото от месец Радо е горд собственик на книжарницата „My book”.

Новото книжно убежище от реалността е на бул.

„Сливница“, №150 и вътре Ви очаква най-лъчезарният собственик (който в момента няма приятелка).

Вижте история на нашия герой тази седмица, напук на всички коментари за „нечетящото младо поколение“

 

12348133_1194977277195812_5187603428750623786_n

– Разкажи ни за себе си преди My book

Казвам се Радослав и съм на 21, родом съм от малко градче на брега на река Дунав, а именно Белене. Всъщност, преди да заживея в там живях в едно малко, но уютно село до самия град. Като малък бях много див, не съм се променил. (смее се).

Естествено, както всяко дете, тогава не обичах да чета…  Беше ми скучно и не ми харесваше. Моите родители четяха много особено майка ми, аз се вълнувах от спорта. И по-точно един конкретен – Класическата борба.

Започнах да тренирам в Белене..  Хареса ми много. Беше вълнуващо и нещо различно от футбола. Може да се каже че се чувствах различен. С течение на времето станах добър.. След година труд и успехи се озовах в спортното училище на Цска. Тренирах и се трудих 9 години беше невероятно.

– И как един спортист се насочи към четенето?

За съжаление този спорт не е много известен в България и няма бъдеще и място за развитие засега. И ето завърших спортно училище и беше време да се хвана на работа. Въпросът беше каква?  Работих на няколко места за по един месец. Не се чувствах добре на нито една от тях, но започнах да работя в една голяма книжарница. Усещах, че това е моето място. С течението на времето се пристрастявах към книгите все повече и повече. Харесваше ми как един бял лист, пълен само с думи, може да те пренесе в друг свят…  Свят, който не познаваш, но изведнъж ти става любим.

За мен книжарницата стана нещо свято. Всеки път, когато вляза в книжарница, влизам в друг свят. Свят без ограничения

Така реших, че искам свой собствен книжен свят, искам моя книжарница.

И ето година по късно това стана

Представи ни “My book”. Как избра името?

Книжарницата се намира на бул. „Сливница“ 150, работи всеки ден без неделя от 9 сутринта до 20:00 часа. Отвори врати символично на 1-ви декември – нов месец, ново начало. Името пък изникна съвсем спонтанно. Просто ми допадна – моята книга, моя свят.

2книжарница

– Вярно ли е, че младите хората в наши дни не четат?

Не, напротив, всички четат…  Загледайте се сутрин когато ходите на работа с градския транспорт.  Има толкова хора, които държат книги в ръцете си. Просто това не ни прави впечатление. Повече обръщаме внимание на това кой какъв телефон държи в ръцете си.

– А тогава какво се чете в момента?

Няма конкретен тип книги които да се търсят. Естествено, всеки автор има своя миг на изява и слава. Но конкретно хората четат всичко. От класика през ужаси, романтични истории до  фантастика. Всичко.

-Ти какво четеш? Кои са любимите ти книги?

Най – много харесвам Стивън Кинг.  Обожавам стилът му на писане. Имам много любими книги – „Дългата разходка“,  „Гняв“…  Всичко негово.

– Има ли книги, които мразиш?

Не може да има книга, която мразиш. Всеки има вкус.  Има книги, които не ми допадат, но това е нормално. Едва ли всеки харесва и Стивън Кинг.

(да, аз имам травма от него и ужасните му клоуни– бел.ред.)

– Помниш ли първата книга, която продаде?

Да, естествено. „Калуня-каля“ – исторически роман на Георги Божинов.

– Имаш ли любима фраза от дадена книга?

Да, от „Тъмната кула“ (естествено от Стивън Кинг). „Когато човек почувства вятъра на промените, трябва да строи не заслон, а вятърна мелница.“

 

 

Радо явно доста го е подухал този вятър- от спорта до четенето. Не ми вярвайте сляпо обаче, отидете и проверете. Идват празници, а книгата е страхотен подарък, особено купена от ентусиаст, който прави първите си крачки в „бизнеса“.

 

Гергана Георгиева

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"