Връх Мургаш и историята за непостижимата любов

Отново е вторник и отново е ден за мистика и за тайнствените, изпълнени с митове и легенди места в България. Днес ще ви разкажа, за едно малко по- популярно и познато място в България – Връх Мургаш. Не са много хората, които да не са чували за този връх, но учудващо там не ходят много туристи.

Самото изкачване на върха не е особено трудно, особено през летните месеци.

Най- отгоре има построена метеорологична станция. Мургаш е най-високият връх от дела Мургаш в Западна Стара планина. Разположен е в източната част от масива и е с височина 1687 м. Изграден е от палеозойски скали и има куполовидна форма със стръмни склонове. От подножието му извират реките Елешница и Батулийска река. В близост до него се намира хижа Мургаш, която се намира на екопътеката „Ком-Емине“. За съжаление тя от няколко години не действа.

Върхът се намира и на сравнително близко разстояние от София, което го прави идеален за разходки през уикенда. Има удобни подстъпи от с. Бухово, Желява, Елешница, Потоп и Чурек. Мястото става и за велосипеден туризъм, въпреки че е малко по- стръмно.

Малцина са тези, които знаят за легендата, която се свързва с върха. Тя е изключително интересна и същевременно сърцераздирателна. Преди много години в селце под този красив връх живеела мома. Тя била толкова красива, толкова работлива и толкова добра, че за нея се носели приказки в целия регион. Хората я смятали за ангел, слязъл на земята. Песни се пеели за нейната красота. Това разбира се водело момци от близо и далеч, които искали да я вземат за своя булка. Красавицата обаче връщала всички, тъй като не намирала никой, който да е достоен за нейната хубост и трудолюбие. С времето обаче напливът станал огромен. Стотици сватове пристигали в селото й и въпреки че тя дори не ги приемала в дома си, те смятали, че с търпение и постоянство ще спечелят сърцето й.

Решила девойката да ги надхитри и да спаси от годежарите веднъж завинаги. Събрала тя сватбарите и им казала „Ще се омъжа за онзи момък, който ме качи на гърба си и ме занесе на най- високия връх на планината“. Момците онемели. Мнозина се отказали, но други решили, че ще опита. Те качвали красавицата на гърба си и тръгвали нагоре към върха. Никой обаче дори не стигал близо до него. Всички падали от умора още преди средата на прехода.

Годежарите намалели драстично. Само от време на време се появявал някой момък, който се опитвал да спечели ръката на момата, но се провалял неизбежно.

Един ден обаче на портата й потропал млад юнак, който се казвал Мургаш. Той бил чувал за красотата на девойката от селото, но когато видял колко е хубава той онемял, сърцето му забило лудо и без да се замисля грабнал момата на гърба си и тръгнал към върха. Любовта му била тъй голяма, че притъпявала и умора и тежест. В крайна сметка той успял да изкачи със скъпия товар на гърба си върха, но щом я оставил на земята, от вълнението, от умората и от любовта, сърцето му не издържало. Той паднал мъртъв на земята.

Местните хора го погребали именно там – на най- високият и най- красив връх над селото, където намерил смъртта си. За да се помни подвигът му, местните нарекли върха на името му.

Мартин Атанасов

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"