35 години без Джон Ленън, 11 без Даймбег Даръл

Въпреки щастливите и празнуващи студенти в България, 8-ми декември носи и доста негативни емоции за музикалната сцена.

На тази дата светът се разделя преждевременно с двама велики музиканти – Джон Ленън от „Бийтълс“ и Даймбег Даръл от „Пантера“ – и двамата убити от техни фенове.

Джон Ленън

Човекът легенда, който ще остане в сърцата ни с текстове като:

„…Imagine there’s no countries
It isn’t hard to do
Nothing to kill or die for
And no religion too
Imagine all the people
Living life in peace…“

е роден на 9 октомври 1940 г. в Ливърпул, Англия

.

Придобива световна известност като член и водеща фигура в групата Бийтълс. През  1966 г. Ленън се среща с авангардната американска художничка от азиатски произход Йоко Оно, която оказва силно влияние върху по-нататъшното му творческо развитие. През 68-а те издават съвместен албум, а пред 69-та сключват брак,   а 1970 г. Бийтълс се разпадат, заради творчески различия.

Джон Ленън и Йоко Оно
Джон Ленън и Йоко Оно

През 71-ва Ленън издава албума „Imagine“, който остава ясна следа в историята на музиката с остро социалните си текстове. От 1975 г. Ленън се установява за постоянно в Ню Йорк, където се опитва да прекара повече време със семейството си. След дълга творческа пауза той се захваща с издаването на нов албум Двойна фантазия. Едва три седмици след това творецът е застрелян пред дома си.

На осми декември 1980 година, връщайки се с жена си Йоко Оно от звукозаписното студио в Ню Йорк, Джон Ленън е застрелян. Убиецът му Марк Дейвид Чапман отправя към него пет изстрела с пистолет и търпеливо изчаква полицията, докато чете „Спасителят в ръжта“ на Селинджър. Ленън умира по-късно в болницата. Марк Чапман получава доживотна присъда.

Даймбег Даръл

Даръл Ланс Абът, по-известен като Даймбег Даръл е китарист, бек вокалист и съосновател на метъл групите Пантера и Damageplan.

Според класацията на „The Rolling Stones“ за 100-те най-добри китаристи, Даръл заема 92-ро място.

Даймбег Дарел и Вини Поул
Даймбег Дарел и Вини Пол

Музикантът е роден в семейството на кънтри изпълнители и започва да свири на китара от 13-годишен. Формира „Пантера“ 1981 г. заедно с брат си – барабаниста Вини Пол. Първоначално групата определя стила си за „глем рок“ като изпълнява кавъри на „Кiss“ и „Van Halen“, но по-късно се насочва към траш музиката и става известна с след излизането на албума Cowboys from Hell, който се счита и за основоположник на груув метъла (groove).

Отново с брат си създава и групата  Damageplan. През 2004 г. излиза първия албум  – New Found Power и за седмица са продадени 44 676 копия.

На 8 декември 2004 г.  по време на концерт Дайбег Даръл е прострелян три пъти в главата от Нейтън Гейл.  Убити са още трима души, а ранените са 7. Самият убиец е застрелян от полицай, докато е презареждал пистолета си.

Гергана Георгиева

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"