1vs.1: „За“ или „Против“ референдума, иницииран от Слави Трифонов

ЗА: Вашият глас няма цена, за това и не трябва цената да го ограничава

Да си призная, малко ми е трудно да напиша смислен коментар защо трябва да се подкрепи подписката за иницииране на референдум, предложен от Слави Трифонов и неговите сценаристи.

Трудно ми е не защото няма доводи, а защото това е нещо съвсем нормално да го поискаш – да поискаш да те попитат. Референдумът е най- святата, най- чистата форма на демокрацията. Там не те питат да си избереш кой да казва вместо теб какви закони да има, а директно те питат: „Искаш ли този закон да е така“.

Какво по- прекрасно от това?

Най- често противниците обръщат внимание на това, че референдумът е скъп. Не мога да разбера хора, които смятат, че техният глас има цена и че тяхното пряко участие във властта трябва да бъде ограничено, защото не искат да дадат 2, 5 (примерно толкова ще се падне на човек, ако разделим стойността на едни избори), за да им организират подобно допитване, но на драго сърце биха ги дали за цигари и за бира. Е при такова мислене и 200 референдума да се организират, нищо няма да стане, защото очевидно хората са свикнали да им казват какво да правят, а те да преживяват. Все пак, нека бъде ясно, че ако всичко бъде прецизирано, този референдум може да се проведе заедно с президентските избори, които така и така ще ги има догодина. Тогава цената ще бъде минимална, тъй като единствено ще трябва да се разпечатат бюлетини за него.

Други спорят, че въпросите били популистки. Реално обаче всичко ще зависи от хората, тъй като има представено едно предложение и именно народът избира дали то да се случи или не. Тоест популизъм тук трудно може да се каже, че има, тъй като всичко зависи от народа. Никой нищо не обещава, никой нищо не гарантира – всичко зависи от хората. Това не е като да ти обещаят, че ще вдигнат минималната работна заплатата на 1000 лв.

От трета страна хората са възмутени, че именно Слави Трифонов е подел тази инициатива. По традиция българинът мрази. Той мрази всеки, който е направил нещо и е изказал някакво мнение. Мрази безусловно, а често и безпредметно. Той мрази, за да мрази. Все пак не виждам какво значение има кой е инициирал референдума, след като той има точно толкова гласове, колкото и вие. Някой веднага скочиха „Слави тръгна да взима властта“… КАК? С 6 въпроса, които дори не изискват оставката на сегашното правителство, с това че се провежда референдум по въпроси, по които никой от управляващите не иска да ви пита? С това че се задават въпроси, които евентуално ще разбият статуквото? Как точно той иска да вземе властта, защото това за мен е истинска тайна!

В крайна сметка се стига до две основни мотивации, които трябва да ви водят в решението ви дали да положите подписа си в списъците на инициативния комитет. На първо място трябва да се запитате дали тези въпроси заслужават общественото внимание, за да им бъде отговорено на най- висшо ниво и на второ място – уважавате ли достатъчно демокрацията като форма на управление, за да се примирите с това, че повечето хора може да не са на вашето мнение и искат нов обществено договор.

 

Мартин Атанасов

 

Против: С референдума се спекулира

Като всичко, което дойде на българска почва, и референдумът се превърна в оръжие за манипулиране на народа.

Шоуменът Слави Трифонов направи концерта на живота си, събра 70 000 души на стадион „Васил Левски“ и явно иска затвърди славата си на обединител, затова реши да направи и референдум, тип социологическо проучване с абсурдни въпроси.

Въпроси, за които всички си говорим, но отговорите ни няма да променят нищо:

Въпросите, които се предлагат за референдума са:

1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?
2. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?
3. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?
4. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?
5. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?
6. Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

Гус`ин шоуменът разбира от всичко, както всеки у нас. Пожарникари управляват икономиката, музиканти и шоумени-политиката! Лошото е, че сме толкова отчаяни и тъжни, че се хващаме като удавници и поддържаме изкуствен рейтинг на изкуствени културтрегери.

Защо съм против провеждането на този референдум ли? Защото е безсмислен. В България за 93 години е имало пет национални допитвания. В най-новата ни история – два. Какви са резултатите от тях.

Референдум 2013-та

На 24 октомври 2012 г. Народното събрание решава въпросът за националното допитване да е:

„Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?“

На 31 октомври 2012 г. президентът Росен Плевнелиев насрочва датата за провеждане на референдума за 27 януари 2013 г.

За да бъде валиден референдумът, т.е. той да има юридическа стойност и решението от него да влезе в сила окончателно, то той трябва да отговаря на две условия

Да гласуват поне същия брой гласоподаватели, колкото на последните парламентарни избори, т.е. 4 345 450 от включените в избирателните списъци 6 949 120 гласоподаватели

Отговорът с 50% + 1 от гласовете да се приеме за легитимен

Гласуват едва 1 405 463 души, а за референдума за изхарчени 15 милиона лева.

Референдум 2015-та

Референдумът е назначен от президента на България Росен Плевнелиев с формулировка:

„Подкрепяте ли да може да се гла­сува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?“

35% избирателна активност

Опитът показва, че единственото, което правят националните допитвания е да връщат въпросите обратно в Народното събрание. Сега ми обяснете кой от депутатите ни ще гласува за намаляване на броя на народните представители в парламента? Кой от същите тези люде ще се откаже от държавната субсидия и не отговорихме ли вече, че искаме електронно гласуване?

Слави Трифонов е избрал най-болните теми на обществото и ги използва, защото референдумът става същото нарицателно като животът в Швейцария – най-хубавото нещо, което може да се случи на електората.

Замисляме ли се обаче каква мажоритарна система след като още не можеш да се справим с преференциите? Как, ако намалим броя на депутатите, те ще бъдат още по-лесно контролируеми или как, ако няма държавна субсидия няма да има партии, а лобита.

Без да говорим за това референдумът звучи страхотно, но както Атанас Буров е казал – „Демокрацията е голям лукс. Демокрацията е е цвете, което вирее само на богата, плодо­родна почва. Не на камънак, не на пущинак. Демокрация в Аф­рика няма. Пустинята ражда пясъци и камъни. Тя не ражда хляб.“

 

Гергана Георгиева

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"