Как хан Тервел спасява Европа от арабската инвазия

Лицето на Европа може би щеше да е много по-различно днес, ако не беше българския хан Тервел, който спаси християнския свят от арабската инвазия?

Константинопол тогава едва е удържал след три години под обсада, докато не било станало чудо. На 15 август 718 г. Българският хан Тервел успял да изненада арабите. Българската армия унищожила нашествениците, които не се връщат към Балканите в продължение на поне няколко века.

По този начин, Българския хан става не само спасител на Византийската империя, която всъщност винаги е бил най-големия  враг, но и спасител на цялата европейска християнска цивилизация.

До началото на 700г., арабите са завладяли по -голямата част от Близкия изток, Мека и Медина, Йерусалим, Сирия, Дамаск, Персия, Кипър, Египет, Картахена, Испания и Лисабон. До 716, са били обсадили  Константинопол, столицата на Византийската империя, както по суша така и по море. Европа никога не е била виждала такива трудни времена. Тя е на път да бъде смазана от два мюсюлмански юмрука, един от Запада и един от Изтока.

Какво щеше да се случи, ако хан Тервел не беше спрял арабите при портите на Константинопол? Някои историци смятат, че европейското общество, а оттам и по-голямата част на света, какъвто го познаваме днес, би била силно повлияна от ислямската култура. Хан Тервел е наречен „Спасител на Европа“ и канонизиран като светец от съвременниците си (въпреки че българите са станали християни при цар Борис сто години по-късно).

Защо тези исторически факти, които някога са били известни на всички европейци, започнали бавно да изчезват от учебниците по история? Наскоро чух теорията, че когато България се е присъединила към комунистическия блок, Западна Европа обърнала гръб към нея в много аспекти, и това е довело до пропускане на важни исторически истини.

Мнозина вярват, че Мадарският конник е изсечен в скалата, в чест на хан Тервел

Madara-2 Tervel

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"