Ждрелото на река Ерма или историята на една невъзможна любов

България е пълна с чудесни места, красиви, незабравими и спиращи дъха. Когато видиш тези вълшебни места няма начин да не разбереш от къде идват всички тези легенди за самодиви, нимфи, и всякакви други приказни същества. Когато се разхождаш из красотите на България легендите оживяват, а историята и митът се смесват в една незабравима легенда, в която не знаеш къде е началото и къде е края.

Днес ще ви разкажа за едно от тези незабравими кътчета.

То не е чак толкова популярно, колкото 7-те рилски езера или белоградчишките скали, но който е отишъл там, остава безмълвен пред красотата на природата. Става дума за ждрелото на река Ерма. То се намира на около 3 км. от град Трън и на около 70 км. от София. Това е едно прекрасно място, за да отидеш на разхока със приятели, невероятно романтично място, на което можеш да заведеш половинката си и едно неповторимо спокойно място, където можеш да заведеш семейството си, а децата ти да играят на спокойствие. Всичко това се съчетава в този приказен свят.

Легендата за това място е една от най- трагичните в България. Имало едно време едно младо момиче, което имало късмета да се роди в заможно семейство. Тя живяла в разкош и доволство през целия си живот, но имало нещо, което и липсвало. Тя отивала на една широка поляна край града, където играела, беряла цветя и се радвала на природата. Именно там тя се срещнала с любовта.

ждрелото на река ерма 1

За зла съдба обаче момчето било от бедно семейство и нямало нищо свое на света. Въпреки това момичето го обикнало и двамата започнали тайно да се срещат. Майката на момичето заподозряла своята щерка, че прави нещо нередно и я проследила един ден. Когато я видяла в обятията на бедния младеж, майката се разлютила и в гнева си проклела двамата младежи. Така двамата се превърнали в огромни скали в двата края на голямата поляна. Любовта им била обаче толкова силна, че скалите, напук на всички природни закони, тръгнали една към друга, приближили се и аха да се пипнат, не успели. Няма нищо по- силно от майчината клетва, а майката ги прокълнала те никога да не бъдат заедно. Разплакали се двамата младежи, превърнати в скали и между тях потекла река от сълзите им. Така се родило и Ждрелто на река Ерма.

Тази приказка звучи като поредната народна сказка, предавана от уста на уста, но когато си на това място, усещаш наистина магнетичността на атмосферата. В най- близката си част ждрелото е широко не повече от 4 метра. Реката е бурна и неукротима като тъгата на двамата влюбени, обречени цяла вечност да бъдат толкова близо, но никога заедно.

Най- лесно ждрелото се стига с кола. Преди самия парк има голям паркинг, на който може да паркирате. От там се тръгва по екопътека, която на места е стръмна, но несъмнено е красиво мястото. В началото има малко паркче, където децата могат да играят или да си направите пикник, ако сте дошли само за това. Има невероятни бесетки, кошчета навсякъде и сякаш на пук на общобългарската немърливост, там пък е чисто.

Когато тръгнете по екопътеката има възможност обувките ви да придобият червен цвят, особено ако е валяло. В целият район там почвата е червена, като местните казват, че тя е такава, защото е напоена с кръвта на предците ни. Ще минете през едни стръмни стълби още в началото, след което ще минете през дървен мост точно над буйната река. Пред вас ще бъде тесният проход между Жилав камък на юг и Църквището на север. В най-високите си части отвесните скални маси достигат до 150-200 метра.

Самата река Ерма минава само на гости през България, като извира от Власинското езеро в Сърбия, след което преминава през България и отново влиза в Сърбия, за да се влее в р. Нишава. В участъка при Tрън тя става доста буйна и в следствие на хилядолетни ерозинни действия е успяла да оформи тази красота именно на територията на България. От южната страна на ждрелото започва екопътека дълга 13км. След като се преминете по моста, за който вече споменах, ще се озовете пред един изкуствено направен тунел в скалата. Той свързва село Банкя и Трън.

За това, ако се чудите как да се махнете от големия град и искате да се разходите малко из магически красоти и вълшебни пейзажи, непременно посетете Ждрелото на река Ерма

Мартин Атанасов

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"