1vs1 за Бежанците. Две гледни точки по наболялата тема

Гергана Георгиева: Проблемът не е в бежанците, а в умовете

Да се гордееш къде си роден е като да се гордееш, че имаш хубава коса. Просто имаш или нямаш, това е положението. Единственото, което ти дава любовта към Родината, са граници и злоба.

Доказват го всекидневно бръснати младежи, на които освен коса им липсва и мозък, доказват го уж интелигентни хора, които се появяват в национален ефир и ми заявяват, че бежанците са едва ли не най-голямото зло на България, доказваме го ние – с бездействието си.

След като сме толкова епохално велика нация защо не можем да погледнем една идейка по-далеч от носовете си и да осъзнаем, че проблемът ни не са бежанците, а нехуманността ни и вечната ни параноя как някой краде нещо от нас (в случая яде ни хляба).

В тези хора, които бягат от война, българите видяха събирателен образ, който могат да обвиняват за проблемите на страната ни.

Нямаме пари, защото ги даваме на бежанците, бедни сме, а трябва и тях да храним, нямаме работа, а на тях ще даваме и други все по-тежки фрази се вихрят из публичното ни пространство.

Защо да си направя труда да се поинтересувам защо тези хора бягат от родината си и идват тук, защо да разуча къде как и в какви условия живеят или какво е отношението на България към тях. Много по-лесно е да ги оплювам и мразя като истински родолюбец.

4-годишният Айлян, когото морето изхвърли на сушата мъртъв, разплака целия свят. В българското пространство обаче циркулираха коментари като „Колко хилядна сган трябва да нахлуе, за да ни отвори очите? … България не е колониална империя и не е бомбардирала въпросните държави, за да обира пешкира, като настанява разни пришълци…“
… ние сме с тежък балкански синдром, с тежки комплекси, с ограничени идеи. Лишени сме от чувство за толеранс, а очакваме към нас да бъде проявен от всяка една страна. Адски сме обидени, когато не ни искат в Англия, но когато някой иска да избяга от оръдията, не го приемаме.

Българите са толкова незаинтересовани, че вярват на всяка една световна конспирация. Вярват и на всичко отрицателно, което чуят за бежанците. Защото е хубаво да мразим, защото войната и безкрайните жертви може би не са оправдание. Защото разбитите мечти и животи не могат да трогнат Бай Ганьо, който жули ракия по накапан потник и псува телевизора.
Хората са равни, трябва да имат равни права. Kогато на дадена територия отнемат животи, никой няма право да отказва подслон.
Умберто Еко пише:  „Всеки се нуждае от врагове. И тези врагове са винаги различните, другите, без значение дали са катарите или албигойците, премазани от историята, или пък евреите, съумели все пак да оцелеят навсякъде. И днес те са се превърнали в напълно „различните“, Всъщност кой има нужда от враг? Мисля, че човекът по принцип. Има една теория, че човекът е опитомен от глутницата, а не обратно. Човек сам по себе си е глутница. Ние се събираме, за да сме срещу някого, да си набележим враг.“
Глутница ли иска да бъде днешното българско общество, или има друг избор – хуманен и цивилизован? Сирийските бежанци ще ни помогнат да си отговорим честно на този въпрос и дано повечето от нас изберем втората алтернатива (с другия избор).

Мартин Атанасов: Бащата на Айлян иска да се върне в Сирия след войната. А другите?

Миграционната вълна, която заля Европа предизвика сериозни спорове както между държавите, така и между отделните хора. Най- често и двете позиции са диктувани от емоционалния елемент, а не от рационалния. Има три аспекта, на които трябва да се обърне внимание, преди да се формира мнението.

  1. Бежанците

На първо място трябва да се направи диференциация между бежанците и икономическите имигранти. Малкият Айлян, който разплака целия свят, несъмнено трябваше да бъде закрилян, както и всеки който бяга от ужаса на Ислямска държава и войната. Тези хора единствената им цел е да се спасят и тези хора трябва да бъдат защитени. За тях няма значение къде са, стига да са в безопасност. От другата страна са икономическите мигранти, които се възползват от жестоката ситуация, за да стигнат до богатата Европа и да се възползват от нея. Тези хора трябва да бъдат отстранявани и връщани. Тук може да се запита: Защо търсят тези хора убежище в най- богатите страни в ЕС? Защо не отидат в далеч по- близките по култура до тях Арабски страни? И накрая един въпрос трябва да се отправи и към тези, които смятат, че всички са бежанци. По дефиниция бежанците търсят убежище, докато причината за тяхното дислоциране бъде отстранена. В такъв случай тези „защитници“ как ще реагират, когато войната в Сирия свърши и ИД бъде победена? Ще застанат ли на страната на правото, тези дислоцирани хора да могат да се върнат по изоставените си домове или пак ще писнат, че те заслужават да останат в Европа? Бащата на малкия Айлян от своя страна заяви, че иска да се върне в Сирия и да помогне за нейното възраждане. Дали всички „бежанци“ са на това мнение?

  1. Икономиката

Колкото и силна икономика да е ЕС тя не може да се справи с този бежански натиск. Всеки бежанец струва пари, при това не малко. За това трябва да се отделят само тези които наистина имат нужда. Не е справедливо N на брой хора да се възползват от това, което е изградено с труда на поколения Европейци. Някои ще кажат, че икономическите имигранти са от колониални републики, но и Германия след Втората световна война е опустошена, а сега е една от най- силните икономики в света.За сметка на това държавите от „3-тия свят“ от както са освободени не са успели да изградят никакви обществени и социални механизми, които да се борят с бедността, болестите и така нататък. Вината за това нещо е именно на хората, които бягат от там, за да търсят бежански статут в Европа.

  1. Култура

Всеки решил да пристигне в Европа трябва да изостави своето ретроградно мислене, довело държавата му до състоянието, заради което той бяга от нея. Да, те могат да запазят религията, нравите и ценностите си, но те не трябва да противоречат на ценностите, които Европа е изграждала над 2 хилядолетия. Това е по същият начин, както когато ти дойде гост, той трябва да спазва правилата на дома ти, а не да влезе с кални обувки.

Извод

Ако тези три фактора се вземат под внимание няма да има нито бежанска криза, нито някой ще има нещо съществено против наистина нуждаещите се хора.

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"